Este cea mai importantă întâlnire la acest nivel între palestinieni şi responsabili americani din ultimii ani.
În cursul întâlnirii, Mahmoud Abbas a lansat un apel administraţiei americane să întreprindă demersuri pentru a pune capăt "acţiunilor unilaterale israeliene" care, în opinia sa, pun în pericol "soluţia cu două state", israelian şi palestinian.
Potrivit biroului său, el s-a referit în special la "expulzarea" palestinienilor din Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt ocupată din 1967 şi apoi anexată de Israel, precum şi la continuarea colonizării evreieşti în Cisiordania.
Relaţiile dintre Statele Unite şi Autoritatea Palestiniană s-au deteriorat sub administraţia lui Donald Trump, mai ales după ce acesta din urmă a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului.
De la instalarea în funcţie a succesorului acestuia Joe Biden, au fost stabilite contacte între oficiali americani şi preşedintele Autorităţii Palestiniene.
Experţii sunt de părere că administraţia Biden doreşte să consolideze Autoritatea Palestiniană ca un bastion împotriva islamiştilor din Hamas care controlează Fâşia Gaza şi sunt consideraţi o organizaţie teroristă de Israel şi numeroase ţări occidentale.
Nancy Pelosi, care conduce o delegaţie a Partidului Democrat, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu înalţi responsabili israelieni, printre care cu premierul Naftali Bennett, joi, care i-a mulţumit pentru "sprijinul său permanent acordat Israelului".
"Reafirmăm în mod repetat angajamentul Americii pentru o soluţie justă şi viabilă cu două state care întăreşte stabilitatea şi securitatea pentru Israel, palestinieni şi vecinii lor", a afirmat responsabila americană, potrivit unui comunicat al biroului său.
La rândul său, guvernul israelian spune că doreşte să discute despre modalităţile de "îmbunătăţire" a nivelului de trai al palestinienilor, fără a căuta, totuşi, să se angajeze în noi negocieri de pace, în punct mort din 2014, cu atât mai mult cu cât Naftali Bennett se opune creării un stat palestinian.