Cazul coruptiei in domeniul medicamentelor pentru tratarea cancerului, dezvaluit zilele trecute de Directia Nationala Anticoruptie, a fost si in vizorul Fiscului, care a aratat ca medicii si farmacistii ce recomandau anumite medicamente primeau la schimb excursii, care erau decontate indirect de casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Directia Generala Antifrauda Fiscala a anuntat ca a efectuat, in lunile martie si aprilie 2015, verificari asupra documentelor prezentate de unele societati comerciale avand ca domeniu de activitate productia si distributia de medicamente, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Inspectorii au constat ca, in perioada 01.01.2013 - 31.12.2014, acestea au desfasurat relatii comerciale cu diversi furnizori - societati de turism, de la care au achizitionat pachete de servicii pentru anumite persoane, in special medici, cu privire la care exista suspiciuni ca au reprezentat in fapt recompensari aferente sprijinului acordat pentru administrarea catre pacienti a produselor pe care le comercializeaza.
"Astfel, s-a constatat ca au fost inregistrate in evidenta contabila facturi reprezentand contravaloarea unor prestari de servicii turistice - participarea la diverse evenimente, conferinte, congrese in tara sau strainatate sau organizarea unor astfel de conferinte, persoanele participante fiind in principal personal medical, unele dintre evenimentele facturate in fapt nerealizandu-se (spre ex. deplasari la Ottawa, San Diego, Brasov, Iasi, Sibiu) sau fiind doar decontarea unor deplasari cu scop turistic (Paris, Las Vegas). Facturile inregistrate in evidenta contabila de catre producatorii si distribuitorii de medicamente au fost emise de societatile de turism in baza unor documente justificative fictive, in baza carora acestea au beneficiat de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata, si implicit de cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit", se arata in comunicatul DGAF.
Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, a afirmat, pentru Realitatea TV, legat de dosarul medicamentelor oncologice decontate ilegal, că acesta reprezintă activitatea altor instituţii. "Noi verificăm ca serviciile medicale decontate să nu fie fictive. Când observăm astfel probleme, sesizăm instituţiile abilitate şi colaborăm cu ele pentru a înlătura aceste situaţii", a afirmat acesta.
Preşedintele CNAS a mai declarat că instituţia pe care o conduce poate verifica dacă persoanele pe numele cărora s-a emis reţeta sunt asigurare, dacă sunt în viaţă la acel moment sau nu. " Şi în programele naţionale şi persoanele care nu sunt asigurare intră ca fiind asigurare", a precizat acesta.
Vasile Ciurchea a mai spus că dacă reţetele respective au fost emise pe numele unor persoane bolnave de cancer, CNAS este obligată să le deconteze şi că "nu putem verifica dacă medicamentele au fost ridicate".