Declaraţia comună nu menţionează Rusia şi nu condamnă explicit campania militară a acesteia contra Ucrainei, evocând în schimb "importanţa ca toate părţile în conflict" să respecte "scrupulos" dreptul internaţional umanitar.
De asemenea, cele două ţări "se opun atacurilor armate contra centralelor nucleare şi celorlalte instalaţii nucleare paşnice" şi sprijină Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) "pentru asigurarea securităţii centralei Zaporojie" din Ucraina, centrală ocupată de trupele ruse, informează agenția AFP, citată de Agerpres.
Declaraţia comună mai menţionează, printre altele, că Franţa şi China vor coopera pentru soluţionarea dificultăţilor financiare prin care trec ţările în dezvoltare şi emergente.
Într-o primă întrevedere bilaterală avută joi la Beijing, Emmanuel Macron i-a spus lui Xi Jinping că mizează pe el pentru "a readuce Rusia la raţiune" faţă de Ucraina.
La rândul său, preşedintele chinez a îndemnat la o o atitudine "rezonabilă" menită să "evite înrăutăţirea situaţiei în Ucraina" şi a pledat pentru abordarea "preocupărilor legitime ale tuturor părţilor", aluzie la opoziţia Rusiei faţă de extinderea NATO şi deplasarea infrastructurii militare a acestei alianţe către graniţele ruse.
În declaraţii de presă acordate după întrevederea de joi, ambii lideri au cerut reluarea negocierilor de pace între Rusia şi Ucraina.
Potrivit unor surse apropiate preşedintelui Macron, preşedintele Xi Jinping s-a declarat dispus să poarte o convorbire telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar o va face în momentul pe care-l va considera oportun.
Deşi China se declară oficial neutră în războiul declanşat de Rusia, preşedintele chinez nu a condamnat invazia rusă şi a efectuat luna trecută o vizită oficială la Moscova pentru consolidarea parteneriatului cu preşedintele rus Vladimir Putin.
În acest timp, statele occidentale care ajută militar Ucraina în războiul cu Rusia insistă pe lângă China să nu ofere la rândul ei un astfel de ajutor Moscovei, ajutor ce ar risca să încline în favoarea acesteia din urmă balanţa conflictului, cerere asupra căreia şi Emmanuel Macron a insistat în această vizită, la fel şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a participat joi la Beijing la un summit trilateral împreună cu cei doi preşedinţie.