Audieri marile parchete. O comisie condusa de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ii va intervieva in urmatoarele patru zile pe cei 17 procurori care candideaza la sefia marilor parchete: Parchetul General, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
Fiecare candidat are la dispozitie 30 de minute pentru sustinerea proiectului managerial, iar apoi trebuie sa raspunda la o sesiune de intrebari care poate dura pana la o ora.
AUDIERILE SUNT TRANSMISE LIVE DE MINISTERUL JUSTIȚIEI AICI
Audieri marile parchete. CE CANDIDAȚI S-AU ÎNSCRIS
Pentru funcția de procuror general s-au înscris opt candidați, iar pentru conducerile DNA și DIICOT sunt în cursă câte cinci procurori. Favoriți printre procurori ar fi Răzvan Horațiu Radu pentru funcția de procuror general, Călin Nistor și Crin Bologa pentru șefia DNA și Ioana Albani și Viorel Badea pentru DIICOT, potrivit HotNews.ro.
Audieri marile parchete. Parchetul General. Pentru funcția de procuror general și-au depus candidatura 8 procurori: Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu - Marian Drilea - Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache și Răzvan Horaţiu Radu.
Audieri marile parchete. Parchetul General. Parchetul General funcționează fără procuror-șef plin din luna aprilie, când s-a încheiat mandatul lui Augustin Lazăr. Acesta s-a pensionat odată cu încheierea mandatului, pe fondul scandalului legat de activitatea sa de procuror în perioada comunismului, când a respins eliberarea înainte de termen din Penitenciarul de la Aiud a disidentului Iulius Filip.
Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au decis atunci ca procurorul șef adjunct Bogdan Licu să preia funcția de procuror general interimar pentru o perioadă de cel mult două luni. De atunci, mandatul acestuia a fost prelungit.
Fostul ministru Tudorel Toader a declanșat o procedură de numire în funcția de procuror general, dar în aprilie i-a respins pe toți cei patru candidați - Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu.
Audieri marile parchete. Direcția Națională Anticorupție. Pentru funcția de procuror-șef al DNA și-au depus candidatura 5 candidați: Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu, Ionuţ Botnaru și Călin Nistor, actualul procuror-șef interimar.
Direcția Națională Anticorupție a rămas fără șef plin în 9 iulie 2018. Atunci, funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret de preşedintele Klaus Iohannis, după o decizie a Curţii Constituţionale.
Ministrul de atunci al Justiției Tudorel Toader, cel care a și propus revocarea Laurei Codruța Kovesi, a vrut să o numească la șefia DNA pe Adina Florea, ajunsă între timp la Secția de anchetare a magistraților. Preşedintele Klaus Iohannis a respins-o însă de trei ori pe Adina Florea, pe care fosta șefă a CSM Lia Savonea a încercat apoi de șapte ori să o numească la conducerea Secției speciale.
Interimatul la șefia DNA a fost asigurat pentru șase luni de către procurorul Anca Jurma, care în ianuarie 2019 a anunțat că nu mai vrea prelungirea mandatului. De atunci, Călin Nistor, procuror-şef adjunct în mandatul lui Kovesi, este interimar la conducerea DNA.
În mandatul său de ministru al Justiției, Tudorel Toader a organizat concurs și pentru șefia DNA, însă i-a respins pe toți cei 4 candidați: procurorii Marius Iacob, Cristian Lazăr, Elena Grecu şi Florentina Mirică, susţinând că programele de management ale acesotra "nu reflectă situaţia actuală cu care se confruntă DNA şi nici soluţiile necesare pentru rezolvarea problemelor".
Audieri marile parchete. Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)
Pentru conducerea DIICOT și-au depus candidatura 5 procurori: Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea şi Daniel Horodniceanu.
Mandatul la conducerile celor trei instituții este de 3 ani.
Audieri marile parchete. CALENDARUL INTERVIURILOR PENTRU CONDUCEREA MARILOR PARCHETE
Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție:
Ionel Corbu - 14 ianuarie, ora 9.00
Florin Daniel Cășuneanu - 14 ianuarie, ora 10.30
Gabriela Scutea - 14 ianuarie, ora 13.30
Laura Oprean - 14 ianuarie, ora 15.00
Pompiliu-Marian Drilea-Marga - 15 ianuarie, ora 9.00
Daniel Horodniceanu - 15 ianuarie, ora 10.30
Sorin Săndel Vasilache - 15 ianuarie, 15.00
Răzvan Horațiu Radu - 15 ianuarie, ora 15.00
Procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție:
Mariana Alexandru - 16 ianuarie, ora 9.00
Crin-Nicu Bologa - 16 ianuarie, ora 10.30
Camelia Ene Grecu - 16 ianuarie, ora 13.30
Ionuț Botnaru - 16 ianuarie, ora 15.00
Călin Nistor - 16 ianuarie, ora 16.30
Procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism:
Teodor Niță - 17 ianuarie, ora 9.00
Ioana Bogdana Albani - 17 ianuarie, ora 10.30
Elena Giorgiana Hosu - 17 ianuarie, 13.30
Viorel Badea - 17 ianuarie, ora 15.00
Daniel Horodniceanu - 17 ianuarie, ora 16.30
Intervalul de timp alocat fiecărui candidat în vederea susținerii interviului se compune astfel: 30 de minute pentru susținerea proiectului și 60 de minute pentru întrebări și răspunsuri. Intervalul orar 12.00 - 13.30 este alocat pentru pauză, potrivit anunțului Ministerului Justiției.
Audieri marile parchete. Membrii Comisiei de interviu
Membrii Comisiei de interviu sunt procuror Remus Damian Budăi (desemnat de secția de procurori a CSM), judecator Ioana Bogdan (desemnată de INM), psiholog Marius Babici (desemnat de CSM), prof. univ. dr. Răzvan Cătălin Dobrea (desemnat de rectorul ASE), alături de cei din partea Ministerului de Justiție - Lidia Barac, secretar de stat, avocat Ștefan Ciurescu, consilier al ministrului Justiției și Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, care este președintele Comisiei, a anunțat Ministerul Justiției.