MINISTRUL DE EXTERNE, LUMINIȚA ODOBESCU, DESPRE ROMÂNII CARE AU REVENIT MIERCURI, 8 NOIEMBRIE, ÎN ȚARĂ
Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a vorbit miercuri seară despre românii care au fost evacuați din Fâșia Gaza și au revenit în țară.
Ministrul de Externe, alături de premierul Marcel Ciolacu, au călătorit de la Cairo alături de cei 192 de cetățeni români care au fost aduși în țară.
„Oamenii au fost foarte emoţionaţi şi fericiţi, ne-au mulţumit pentru că vin dintr-o zonă de război şi au fost foarte afectaţi. Povestea lor este foarte emoţionantă. Au fost mame cu copii, familii întregi şi suntem foarte motivaţi să continuăm să îi evacuăm pe toţi cetăţenii români şi pe membrii de familie ai acestora care au solicitat acest lucru”, a relatat Luminița Odobescu.
CÂND VIN ÎN ȚARĂ CEI 51 DE ROMÂNI, OPRIȚI MIERCURI LA TRECEREA PRIN RAFAH, ÎNCHIS DIN MOTIVE UMANITARE
„Punctul de frontieră a fost închis din motive umanitare în principal. Am primit în această seară din nou aprobarea pentru cei 51 de cetăţeni români. Au fost anunţaţi deja şi mâine reluăm demersurile. Colegii noştri de la echipa mobilă consulară se află deja acolo şi practic vom relua din nou demersurile.
Dar, cum am spus, situaţia de securitate este una extrem de dificilă, complexă, care ne impune să ne actualizăm permanent planurile de evacuare.
Suntem în contact şi cu restul cetăţenilor români prin Oficiul de reprezentare de la Ramallah. Practic, în fiecare zi discutăm cu ei.
În ultimele zile şi mai ales după ce a început procesul de evacuare, am primit mai multe solicitări.
Toate aceste solicitări sunt în curs de verificare, după care va trebui să transmitem aceste solicitări autorităţilor israeliene şi, respectiv, egiptene şi numai după acordul acestora putem să continuăm evacuarea.
Dar în momentul actual, toţi cei 260 care au cerut până acum câteva zile evacuarea se află pe liste, cu aprobările necesare şi în zilele următoare vom continua procedurile de evacuare”, a mai anunțat Luminiţa Odobescu.
CÂȚI ROMÂNI AU REVENIT PÂNĂ MIERCURI, 8 NOIEMBRIE, DIN FÂȘIA GAZA
Un prim grup de români şi membri de familie ai acestora - format din 93 de persoane - a fost evacuat marţi din Gaza în Egipt.
Miercuri, MAE a anunţat că încă 51 de români au primit permisiunea de a părăsi Fâşia Gaza prin punctul de trecere Rafah. Însă, pentru că acest punct a fost închis, ei vor ieşi din Gaza la o dată ulterioară.
În cursul zilei de marţi, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a informat că 36 de cetăţeni moldoveni din Fâşia Gaza au fost evacuaţi, iar din Cairo ei vor fi transportaţi la Bucureşti. Ulterior, ei vor fi preluaţi cu un autocar pus la dispoziţie de autorităţile moldovene.
Miercuri seară, au revenit din Fâșia Gaza alți 129 de cetățeni români, cu o primă cursă TAROM, preluați din Cairo.
Tot miercuri seară era așteptat un al doilea grup de români evacuați din Fâșia Gaza, care vor reveni tot din Cairo, potrivit anunțului făcut de premierul Marcel Ciolacu.
Primii 129 de români evacuați din Fâșia Gaza au ajuns la București - Marcel Ciolacu: Statul român nu lasă niciun român în urmă
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că marți, 7 noiembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo, Ambasadei României la Tel Aviv și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, un număr de 93 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) și se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo.
Cei 93 de cetățeni români și familiile acestora au fost preluați din punctul de trecere a frontierei Rafah de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt și sunt însoțiți până la Cairo de către o echipă mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză a MAE.
Cetățenii evacuați urmează să ajungă în România prin intermediul unor zboruri speciale.
MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate. Totodată, o echipă consulară mobilă a Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenței consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistență consulară în continuare.
MAE subliniază că situația de securitate din regiune se menține complexă și volatilă, ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcție de factorii din teren, astfel încât siguranța persoanelor evacuate să nu fie pusă în pericol.