"Sa nu ii plangem de mila lui Basescu. Este europarlamentar. Ca europarlamentar ai inemnizatie de 7000 euro, plus un buget pentru alte cheltuieli care poate duce pana la 12.000 de euro.
Trebuia sa i se intample asta in 1991 (declararea definitiva ca si colaborator al Securitatii - n.r.). Am fost un sustinator al punctului 8 de la Timisoara care spunea "fara securisti si comunisti". Nu s-a aplicat asta si ne-au condus timp de 30 de ani.
Dosarele in care a turnat au fost tinute la sertar. Predarea completa a dosarelor de la SRI nu s-a facut nici azi, la 32 de ani. Exista in continuare la Ministerul Apararii si la Ministerul de Interne dosare care nu au fost predate.
El nu si-a dat casa din Mihaileanu. Acum el se plange? Isi cauat casa. Problema este cum a fost posibil asa ceva?", a afirmat Orban, la Realitatea PLUS.
El a subliniat ca, in prezent, "Traian Basescu nu mai exista azi pe scena politica din Romania. Este un europarlamentar, in retragere, din partea unui partid care nici nu mai stie cine ii este presedinte si cine nu. Ca e Diaconescu..."
Problema este, insa, alta, spune fostul lider al PNL. Mai exact, Orban atrage atentia asupra faptului ca Traian Basescu a completat declaratia ca nu a fost colaborator al Securitatii timp de mai multi ani, respectiv in 2004, 2009, 2014. "Orice a completat a comis fals si uz de fals. Cine a tinut in custodie dosarele lui Basescu? Pe mine asta m-ar interesa", a aratat Ludovic Orban.
Totodata, el a precizat ca astazi il intereseaza sa nu se mai intample ceea ce s-a intamplat pe vremea lui Ceausescu: "CNAS sa cerceteze colaborarea unor oameni care nu ar trebui sa aibe colaborari cu Securitatea (...) Acuma va dati seama, oricine avea aceste informatii putea sa se duca la el si sa ii spuna <<Ba baiatule, daca tu nu iei decizia cutare>>".
Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securități a decis, definitiv, Curtea Supremă, pe 23 martie.
Conform legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:
Potrivit modificării făcute în 2021 la legea privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, o decizie definitivă de colaborare cu fosta Securitate atrage pierderea drepturilor acordate pentru restul vieții.
Conform legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:
a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.
Cât privește mandatul de europarlamentar, decizia de colaborare cu fosta Securitate nu are nicio consecință juridică, potrivit fostului președinte al CCR, Augustin Zegrean. „Nu are consecințe juridice constatarea calității sau necalității de colaborator al Securității, nu are consecințe juridice, ci doar morale”, a declarat el pentru Europa Liberă.
În privința unui posibil fals în declarații, ca urmare a faptului că a completat la candidatură că nu a colaborat cu fosta securitate, cercetătorul CNSAS și istoric Mădălin Hodoe susține că este greu de dovedit o astfel de infracțiune în spețe de acest fel.
„În declarația aceea nu se spune despre relații cu Securitatea, care să implice o asumare generală, ci de colaborare în sensul legii”, a declarat Hodor.