"Reevaluând situaţia economică nefavorabilă din Ungaria, am decis să facem portofoliul nostru de televiziuni prin cablu mai eficient din punct de vedere financiar şi să mutăm operaţiunile noastre TV la Luxemburg, unde avem o infrastructură şi o echipă potrivite", a anunţat compania, într-o declaraţie acordată presei maghiare, citată de broadbandtvnews.com.
Astfel, managementul, producţia de televiziune şi emisia pentru televiziunile operate în Ungaria de RTL vor fi mutate la Luxemburg. Însă, grupul german va continua să opereze direct în Ungaria principala sa televiziune de pe această piaţă, respectiv RTL Klub.
"Această măsură nu este ceva nou şi nici măcar neobişnuită pentru RTL Group, o companie paneuropeană, şi este în acord cu fiecare lege şi autoritate de reglementare de la nivel european", a mai spus compania în declaraţia sa de presă.
Potrivit broadbandtvnews.com, câteva din televiziunile grupului, inclusiv cele operate prin intermediul unor radiodifuzori olandezi şi belgieni, funcţionează de mai mult timp pe licenţe luxemburgheze.
Televiziunile prin cablu maghiare ale RTL, care vor fi afectate de această decizie de la începutul lui 2015, sunt Cool TV, Film+, Film+2, RTL+, Sorozat+ (Series+) şi Muzsika TV.
Intrate în portofoliul RTL în 2011, toate aceste televiziuni cu excepţia Muzsika TV funcţionează în prezent pe licenţe audiovizuale din România şi sub jurisdicţia autorităţii de reglementare în domeniul audiovizualului din România, respectiv a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).
Licenţele televiziunilor Cool TV, Film+, Film+2, RTL+, Sorozat+ (Series+) sunt deţinute de societatea Cable Channels SA din România, ai cărei asociaţi sunt: RTL Group Central & Eastern Europe GMBH (Germania) - 99,991% şi RTL Group Deutschland GMBH (Germania) - 0,009%, potrivit site-ului CNA.
Din ianuarie, toate aceste televiziuni ar urma să funcţioneze sub umbrela CLT-UFA, subsidiara din Luxemburg a RTL Group.
Deşi prin această decizie RTL Group îşi va reduce costurile în Ungaria, compania nu va putea să evite şi plata controversatei taxe pe publicitate, care a fost adoptată în această vară de guvernul maghiar, conform broadbandtvnews.com.
Guvernul maghiar va creşte, din ianuarie 2015, super-taxa pe publicitate, adoptată în această vară, de la 40% la 50% în cazul companiilor de media ale căror venituri anuale din publicitate sunt mai mari de 65 de milioane de euro, în acest caz fiind vizat doar grupul german RTL, după cum a informat AFP în prima parte a lunii noiembrie.
"Taxa pentru societăţile care realizează venituri de peste 20 de miliarde de forinţi (65 de milioane de euro) din publicitate va creşte de la 40% la 50%, începând din ianuarie 2015", a anunţat, pe 12 noiembrie, Ministerul ungar al Economiei.
Creşterea acestei taxe de către Guvernul condus de premierul conservator Viktor Orban vizează doar RTL Group, cel mai important grup european de media, care este prezent şi pe piaţa din Ungaria.
RTL Group este singura companie de media din Ungaria care atinge acest prag financiar, de 65 de milioane de euro.
RTL Group a anunţat, în luna octombrie, că a depus o plângere oficială la Comisia Europeană împotriva controversatei taxe pe veniturile anuale din publicitate ale companiilor de media care a fost adoptată în această vară de guvernul maghiar, după cum relata broadbandtvnews.com.