Oamenii legii au făcut, joi, 17 descinderi în București și Prahova, unde sunt dovezi solide de evaziune fiscală, dar și că gunoiul extrem de periculos a fost îngropat. Polițiștii au mers la mai multe locații ale operatorului de salubritate Solid Waste Operation, fosta companie Rosal. Jurnaliștii Realitatea PLUS au încercat să obțină un punct de vedere de la conducerea Consiliului Județean Prahova și Asociația Intracomunitară Deșeuri Prahova, însă fără succes.
Dintre cei 12 reținuți în dosarul mafiei deșeurilor din Prahova, 4 au fost duși în fața instanței cu propunere de arestare preventivă: Adrian Vuță Nistoroiu, Cristina Dobre, Cristian Burlacu și Florin George Simion.
Ceilalți 8 suspecți în cauză au fost plasați sub control judiciar, anunță Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești, într-un comunicat:
"În temeiul art. 226 alin. (1) C.proc.pen., admite propunerea de arestare preventivă formulată la data de 23.11.2023 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești în dosarul de urmărire penală nr. 3881/P/2023 cu privire la inculpaţii: BURLACU CRISTIAN, DOBRE CRISTINA, NISTOROIU-VUȚĂ ADRIAN, SIMION FLORIN-GEORGE. În temeiul art. 226 alin. (2) C.proc.pen. raportat la art. 223 alin. (2) C.proc.pen. şi la art. 202 alin. (1), (3) şi (4) lit. e) C.proc.pen., dispune arestarea preventivă, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 23.11.2023 și până la data de 22.12.2023 inclusiv, față de inculpaţii:
1. BURLACU CRISTIAN, cercetat pentru săvârşirea infracțiunii de „colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu”, prev. de art. 66 alin. 1 lit. b din Ordonanţă de Urgenţă nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor.
2. DOBRE CRISTINA, cercetată pentru săvârşirea infracțiunilor de „îngroparea deşeurilor” prev. de art. 66 alin. 1 lit. f din Ordonanţă de Urgenţă nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal (5 acte materiale) şi „eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate”, prev. de art. 66 alin. 1 lit. g din Ordonanţă de Urgenţă nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor, ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 din Codul penal.
3. NISTOROIU-VUȚĂ ADRIAN, cercetat pentru săvârşirea infracțiunilor de instigare la „îngroparea deşeurilor”, prev. de art. 47 din Codul penal, rap. la art. 66 alin. 1 lit. f din Ordonanţă de Urgenţă nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal (5 acte materiale), instigare la „eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate”, prev. de art. 47 din Codul penal, rap. la art. 66 alin. 1 lit. g din Ordonanţă de Urgenţă nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor şi „colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu”, prev. de art. 47 din Codul penal, rap. la art. 66 alin. 1 lit. b din Ordonanţă de Urgenţă nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal.
4. SIMION FLORIN-GEORGE, cercetat pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la „îngroparea deşeurilor”, prev. de art. 48 alin. 1 din Codul penal, rap. la art. 66 alin. 1 lit. f din Ordonanţă de Urgenţă nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal (5 acte materiale).
În temeiul art. 230 C.proc.pen., dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă pe numele inculpaţilor: BURLACU CRISTIAN, DOBRE CRISTINA, NISTOROIU-VUȚĂ ADRIAN, SIMION FLORIN-GEORGE. În temeiul art. 275 alin. (3) C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunțare."
"Fuga e rușinoasă, dar e sănătoasă" - Cum a vrut Adrian Nistoroiu, unul din capii mafiei gunoaielor, să fenteze justiția: prins în Vama Giurgiu când încerca să fugă din țară
Adrian Nistoroiu ar fi încercat să fugă din țară în momentul perchezițiilor, prin Vama Giurgiu.
În schema infracțională sunt prinși funcționari publici cu putere de decizie din Poliția Prahova, Garda de Mediu, oamenii din serviciile de informații și Consiliul Județean Prahova, scriu jurnaliștii de la Ziarul Incomod.
Ancheta deschisă de procurorii din Prahova vizează evaziunea fiscală făcută de la stația de sortare a deșeurilor din Moara Nouă. Mecanismul de tratare a deșeurilor este operat de firma Solid Waste Operation, fosta Rosal. De asemenea, anchetatorii au dovezi că o parte din gunoiul care ajungea la operatorul de salubritate era îngropat ilegal pe spațiul unei foste balastiere din Târgșorul Vechi.
Dosarul în care procurorii au pus în aplicare mai multe mandate de percheziții pentru sediile firmei Solid Waste Operation a pornit de la 6 flagrante făcute de poliția Ploiești. Agenții locali au oprit mai multe camioane care transportau deșeuri menajere ilegal în comuna Târgșorul Vechi.
Schema infracțională
La finalul lunii octombrie, mafia gunoaielor din Prahova a fost prinsă de Garda Națională de Mediu că nu respectă legea, iar Agenția Națională pentru protecția Mediului a suspendat activitatea pentru 6 luni pentru stația de tratare a deșeurilor din apropiere de Ploiești. Firma Solid Waste Operation nu a mai putut să ducă deșeuri la stația de tratare din apropiere de Ploiești și a fost nevoită să redirecționeze tot către celelalte instalații.
S-a ajuns în această situație după ce comisarii de la București au constatat că operatorul de salubritate depozitează tone de deșeuri periculoase pe beton și chiar pe sol, iar substanțele extrem de periculoase ajung în aer și în pânza freatică.
În ultimele trei luni, mafia gunoaielor din Prahova a fost controlată de 4 ori de Garda Națională de Mediu și a primit amenzi în valoare de 400.000 de lei.
Premieră pentru România: primul dosar penal din țară întocmit pentru infracțiunea de îngropare a deșeurilor
Acțiunea este o premieră pentru țara noastră, fiind primul dosar penal deschis pentru îngropare de deșeuri.
Acest lucru se întâmplă pentru că dosarul a fost întocmit în baza unei Legi noi, mai exact în baza OUG 92/2021, care a stabilit că îngroparea deșeurilor devine infracțiune, anterior fiind contravenție.