Potrivit procurorilor, în perioada martie - august 2021, cei 27 oameni de afaceri ar fi pus la dispoziţia a 5 angajați AJFP Buzău - Nicoletei-Cristina Gheorghe, Daniela Iacob, Daniela Mavrodin, Luminiţa Mînzu şi Vasilica Neacşu - documentele contabile ale societăţilor pe care le administrau în vederea întocmirii situaţiilor şi declaraţiilor fiscale, depunerii acestora la organele fiscale etc. Extinderea urmăririi penale asupra celor 27 de oameni de afaceri are loc în dosarul deschis de procurorii DNA în cazul celor 5 funcționari la AJFP Buzău, care sunt acuzați de fapte de corupție.
Celor 27 de oameni de afaceri, având calitatea de suspect, li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Mai exact, oamenii de afaceri sunt urmăriți penal pentru „îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat față de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată”.
În dosar se desfășoară cercetări și față de alte persoane, mai precizează DNA. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și al Direcției de Operațiuni Speciale.
DNA a anunțat, miercuri, că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar şi pe numele Nicoletei-Cristina Ghorghe, inspector superior în cadrul AJFP Buzău, Daniela Iacob, consilier superior în cadrul AJFP Buzău, Daniela Mavrodin, inspector superior în cadrul AJFP Buzău, Luminicţa Mînzu, inspector fiscal în cadrul AJFP Buzău, şi Vasilica Neacşu, consilier superior în cadrul AJFP Buzău, pentru îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat faţă de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată.