Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, o adresă a societăţii RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care Consiliul a aprobat modificările de grile de programe ale UPC şi Romtelecom fără includerea programului Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.
De asemenea, membrii CNA au discutat joi şi cu reprezentanţii RCS&RDS (Mihai Dinei, Cătălin Alexandru, Lucian Mihai, Cosmin Prelipceanu şi Mihnea Săraru). Aceştia s-au arătat nemulţumiţi de faptul că mari cablişti din România nu retransmit Digi 24, în ciuda faptului că acest post se află pe poziţia 13 în lista "must carry" a televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru toţi operatorii de cablu din România în acest an.
Reprezentanţii RCS&RDS au solicitat CNA aprobarea grilelor de programe ale operatorilor de cablu numai cu includerea programului "must carry" Digi 24, în conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului. În plus, aceştia au solicitat CNA să repună pe ordinea de zi şi să rediscute modul în care distribuitorii de servicii de programe respectă principiul "must carry" cu privire la introducerea în structura serviciilor lor de programe, atât în sistemul analogic, cât şi în sistemul digital, a televiziunii Digi 24.
După discuţiile cu reprezentanţii RCS&RDS, membrul CNA Monica Gubernat a cerut reprezentanţilor Biroului Licenţe - Autorizări din cadrul Consiliului o situaţie în privinţa modului în care RCS&RDS respectă la rândul său principiul "must carry".
Potrivit reprezentanţilor Biroului Licenţe - Autorizări, RCS&RDS a depus la CNA solicitările de modificare a avizelor sale, iar din grila analogică a RCS&RDS lipseşte televiziunea Mynele TV (aflată pe poziţia 15 în lista "must carry"), iar din grila digitală a RCS&RDS lipsesc televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV (aflat pe poziţia 29), Credo TV (poziţia 30), dar şi studiouri regionale ale SRTv, precum TVR Târgu-Mureş şi TVR Cluj.
Conform articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu din România trebuie să retransmită televiziunile din portofoliul SRTv, respectiv TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi studiourile teritoriale ale televiziunii publice de la Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.
Membrul CNA Monica Gubernat a spus că RCS&RDS deţine propriile televiziuni regionale Digi 24 şi le difuzează în anumite cazuri pe acestea, în defavoarea studiourilor teritoriale ale TVR.
CNA nu a luat, în şedinţa de joi, o decizie în privinţa solicitării RCS&RDS de modificare a avizului de retransmisie şi nici cu privire la faptul că această companie nu retransmite televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV, Credo TV şi studiouri teritoriale ale TVR.
Pe de altă parte, reprezentantul RCS&RDS la şedinţele CNA, Lucian Mihai, a declarat în trecut, în mai multe şedinţe ale Consiliului, că retransmisia în sistem digital de televiziuni locale şi regionale presupune costuri suplimentare, acesta fiind motivul pentru care nu pot fi preluate posturi locale şi regionale în reţelele de cablu digitale.
Lista "must carry" se aplică doar operatorilor de cablu, nu şi platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă, care a fost publicată de CNA pe 4 februarie 2014 pe site-ul propriu, s-au declarat libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare.
Distribuitorii de servicii de programe din România au obligaţia ca, până pe 7 aprilie, să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condiţiile regimului "must carry", potrivit unui anunţ recent postat pe site-ul CNA.