Tribunalul Bucureşti a anulat, marţi, sancţiunea dată de Ambulanţa Bucureşti-Ilfov în cazul medicului Anca Dobre, cea care a răspuns primului apel de urgenţă în cazul lui Ioan Gyuri Pascu, măsura dispusă în octombrie 2016 de Ambulanţă fiind de diminuare a salariului.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis contestaţia medicului şi au dispus anularea deciziei de sancţionare emisă de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov. Totodată, instanţa a decis obligarea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov la plata sumei de 3.500 lei reprezentând cheltuieli de judecată.
Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată tot la tribunal în termen de 10 zile de la comunicare.
"Am atacat decizia de sancţionare a doamnei doctor Anca Dobre, deoarece a fost emisă cu încălcarea condiţiilor de legalitate prevazute de Codul Muncii. În plus, decizia de sancţionare este deopotrivă lipsită de temeinicie: doamna doctor nu a încălcat obligaţiile prevăzute de contractul de muncă, fişa postului şi regulamentul intern. Referitor la faptul dacă doamna doctor Anca Dobre va da în judecată Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov pentru prejudicii de imagine: nu cred că va promova o astfel de acţiune. Anca Dobre este un medic pasionat, care îşi respectă profesia, pacienţii, colegii. Scopul urmarit prin această acţiune a fost îndreptarea unei greşeli, respectiv această sancţionare nedreaptă", a declarat Dragoş Iordache, avocatul medicului, potrivit Mediafax.
Medicul Anca Dobre a făcut parte din echipajul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov care s-a deplasat în dimineaţa zilei de 26.09.2016, orele 03:40 la adresa lui Ioan Gyuri Pascu, ambulanţa fiind chemată de fosta soţie a artistului.
Potrivit avocatului, nici pacientul, nici fosta soţie a pacientului nu au menţionat antecedentele cardio-vasculare şi nu au prezentat documentaţia medicală. De asemenea, întrebat despre istoricul medical, Ioan Gyuri Pascu ar fi menţionat că suferă de diabet zaharat pe care îl ţinea sub control. Medicul Anca Dobre a părăsit locuinţa pacientului în momentul în care acesta se simţea bine şi avea parametrii vitali normali.
Ulterior, ca urmare a decesului lui Ioan Gyuri Pascu, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov a audiat-o în data de 29.09.2016 pe Anca Dobre în cadrul comisiei de Disciplină. Medicul a explicat în faţa comsiei modul în care s-au desfăşurat intervenţia la domiciliul pacientului şi i-a fost comunicat verbal că nu există motive pentru a fi sancţionată, potrivit avocatului acestuia, care a mai precizat că decizia de sancţionare a fost transmisă la solicitare, după ce aceasta a constatat că i-a fost diminuat salariul.
Pe de altă parte, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a acuzat atunci medicul care a intervenit iniţial în cazul artistului Ioan Gyuri Pascu că nu a avut cu el întregul echipament şi că nu a putut face dovada consimţământului pacientului pentru refuzul de transport la spital, potrivit medicului Alis Grasu. Întrebată dacă medicul ar fi trebuit să-i facă o electrocardiogramă lui Ioan Gyuri Pascu, Alis Grasu a precizat la acea vreme că ea ar fi făcut o electrocardiogramă, dar că este "mai exagerată ca alţi medici".