Parcuri cu leagăne şi tobogane ruginite, vechi de zeci de ani, reprezintă locurile de joacă a majorităţii copiilor, fie că sunt din provincie sau din Capitală. De multe ori, spaţiile de joacă sunt un adevărat pericol pentru micuţi.
În Bistriţa, doar 10 din cele 72 locuri de joacă au autorizaţie de funcţionare. Părinţii se tem să-şi lase copiii nesupravegheaţi în aceste locuri.
La Timişoara, primăria a închis numai anul acesta 50 de locuri de joacă pentru modernizare. Parcul Copiiilor din centrul oraşului arată ca un maidan. După ce a fost lăsat trei ani în paragină, parcul va fi reabilitat de o firmă paticulară, în asociere cu consiliul local. "Investiţia este în jurul sumei de un milion de euro, e foarte mult de lucrat la materiale, la chestiunile care vor fi amplasate. Eu cred ca într-un an poate fi făcut...", spune Adrian Orza, viceprimar Timişoara.
În Bucureşti, locurile de joacă au devenit şi subiect de dispute politice. Primăria sectorului patru a început să îndepărteze leagănele vechi pentru a le înlocui cu unele noi. Primarul trebuie să convingă însă şi Consiliul Local despre utilitatea acestui demers.
Probleme sunt şi în ceea ce priveşte parcurile de distracţii, cu carusele şi tiribombe. În ultimii doi ani, Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor şi Instalaţiilor de Ridicat a eliberat autorizaţii de funcţionare pentru 31 de firme.