Magistrații de la Curtea de Apel Ploiești au respins, joi, contestația formulată de procurori împotriva deciziei Tribunalului Prahova care a respins propunerea de arestare preventivă a lui Luca, dispunând față de acesta măsura controlului judiciar, scrie Agerpres.
Decizia pronunțată de Curtea de Apel Ploiești este definitivă.
Liviu Luca a fost dus, luni, la sediul DIICOT Ploiești după ce procurorii au efectuat percheziții la domiciliul său din Păulești și a fost scos încătușat din sediul Parchetului după mai mult de zece ore.
Potrivit datelor din referatul DIICOT privind arestarea preventivă a lui Luca, sindicalistul nu a dorit să dea declarații, astfel că privarea de libertate a acestuia este necesară pentru că există riscul alterării depozițiilor martorilor.
Ulterior, Tribunal Prahova a respins ca neîntemeiată propunerea de arestare a sindicalistului, în motivarea deciziei arătându-se faptele inculpatului au ajuns la cunoștința organelor de urmărire penală în urmă cu mai mulți ani, iar în acest interval de timp comportamentul acestuia nu a condus la concluzia că el ar împiedica ancheta.
"În acest sens se observă că nimic din comportamentul inculpatului Luca Liviu în tot acest interval nu duce la concluzia că lăsat în libertate ar împiedica buna desfășurare a cercetărilor, la dosar neexistând dovezi că acesta ar încerca să se sustragă de la urmărirea penală ori să zădărnicească aflarea adevărului prin exercitarea de presiuni asupra celorlalți participanți la comiterea infracțiunii ori a martorilor audiați în cauză. În raport de situația din prezenta cauză, inculpatul prezintă, în opinia judecătorului de drepturi și libertăți, suficiente garanții personale pentru a beneficia de starea de normalitate, iar lăsarea acestuia în libertate nu ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică, nu ar produce o tulburare în cadrul colectivității din care inculpatul provine", se arată în textul motivării.
În context, judecătorul de la instanța de fond a apreciat că se justifică luarea față de sindicalistul Liviu Luca a unei măsuri preventive, dispunând însă măsura controlului judiciar care "este de natură să asigure și celeritatea cercetărilor, dar și un control strict al activității acestuia".
Procurorii care instrumentează acest dosar spun că Luca a inițiat un grup infracțional organizat prin intermediul căruia a obținut fonduri materiale din patrimoniul SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA) pe care le-a folosit pentru construirea unui ansamblu de locuințe situat pe raza comunei prahovene Păulești.
Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă, că în perioada 2005 — 2009, Liviu Luca a inițiat și constituit împreună cu alți opt suspecți un grup infracțional organizat care a avut ca scop obținerea de fonduri materiale din patrimoniul SC PSV Company SA.
Ulterior, sumele respective, care au fost însușite în mod fraudulos, au fost folosite pentru construirea unui ansamblu de locuințe situat pe raza comunei Păulești al cărui adevărat beneficiar a fost Luca.
"În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că în perioada 21.07.2005-06.03.2009 SC PSV Company SA (fostă SC Petromservice SA) a virat în mod nelegal către SC EDIL CONST SA, în interesul suspectului L. L. (Liviu Luca—n.r.), suma de 14.589.389,82 lei reprezentând lucrări de construcții executate la 'Ansamblu sediu social și anexe SC Profesional Corpconsult SA — Păulești', prin aceste activități frauduloase SC PSV Company SA (...) fiind prejudiciată cu suma de 14.589.389,82 lei", se arată în comunicatul citat.