Dragnea contestă executarea pedepsei privative de libertate, din 10.10.2019 și cere instanței să dispună eliberarea lui imediată.
solicită, prin avocații săi, să constate împiedicarea la executarea pedepsei de trei ani și șase luni începând cu data de 10 octombrie 2019 și, evident, să dispună punerea sa de îndată în libertate. Avocații lui Dragnea nu critică temeinicia sau legalitatea deciziei de condamnare, însă spun că decizia Curții Constituționale nu împiedică punerea în discuție a continuării stării privative de libertate. Dragnea spune că decizia de a fi condamnat a fost luată de un complet de trei judecători, completul de cinci judecători doar respingând apelurile".
Avocații lui Dragnea spun că detenția fostului șef PSD este ilegală și cer eliberarea acestuia
Cererea este cunoscută și sub denumirea de Habeas Corpus.
Habeas Corpus este un recurs în drept prin care o persoană poate raporta o arestare ilegală sau o detenție ilegală în instanță și poate cere instanței să dispună custodelui persoanei, de regulă un funcționar al închisorii, să aducă prizonierul în instanță, pentru a determina dacă detenția este legală.
Habeas corpus este cunoscut ca "actul cel mai important și eficace pentru orice ilegalitate", fiind o cale de atac la dispoziția celui mai slab împotriva celui mai puternic. Este o citație cu forța unui ordin judecătoresc; care se adresează custodelui (un oficial al penitenciarului, de exemplu) și se solicită ca un deținut să fie prezentat în fața instanței, și custodele să facă dovada actuală a autorității sale, să fie permis astfel unei instanțe să verifice dacă custodele are autoritatea legală de a reține deținutul. În cazul în care custodele acționează în afara legii, atunci prizonierul trebuie să fie eliberat. Orice deținut, sau o altă persoană care acționează în numele său, poate cere instanței, sau unui judecător, un act de habeas corpus. Unul dintre motivele pentru care este utilizat actul și de către o altă persoană decât persoana deținutului, este acela că deținutul ar putea fi lipsit de orice mijloace de comunicare.
Habeas corpus are anumite limite. El este din punct de vedere tehnic doar o cale de atac procedurală; o garanție împotriva oricărei detenții, care este interzisă prin lege, dar nu protejează în mod necesar alte drepturi, cum ar fi dreptul la un proces echitabil.