"În unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală. Trebuie să respectăm şi situaţia din fiecare localitate, să ţinem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate şi pentru fiecare şcoală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca şcoala să se desfăşoare în condiţii sigure şi pentru copii şi pentru dascăli", a afirmat Klaus Iohannis.
"În localităţile unde incidenţa este mai mare, localităţi care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă. Pe scurt, grădiniţele şi clasele I-IV vor funcţiona fizic peste tot, mai puţin în localităţile care intră în carantină, acolo unde sunt puţine cazuri de COVID-19 toţi copiii merg la şcoală, unde sunt ceva mai multe merg la şcoală cei mici şi clasele VIII şi XII, iar unde sunt destul de multe cazuri înainte să intre în carantină merg doar cei mici, grădiniţă, clasele I-IV, restul făcând şcoală online".
"Mai sunt multe detalii de clarificat: cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o şcoală se închide şcoala şi aşa mai departe, toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, un ordin care va fi pregătit astăzi şi mâine şi va fi dat publicităţii. În consecinţă: pregătiţi copiii pentru şcoală!".
Potrivit scenariului prezentat de șeful statului, în București merg fizic la școală, de luni 8 februarie, doar copiii de grădiniță și elevii din clasele primare I-IV, a VIII-a și a XII-a
Anunțul președintelui Klaus Iohannis a venit după discuțiile purtate cu premierul Florin Cîțu, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, precum și cu medicii Raed Arafat și Adriana Pistol.
Ministrul Educației - Sorin Cîmpeanu a explicat, luni, modul în care vor activa elevii sau profesorii cu vulnerabilități.
„Elevii care au vulnerabilități medicale vor trebui să aibă asigurat procesul de predare-învățare online. A doua categorie: elevii care prezintă simptome. Recomandarea Ministerului Sănătății și Ministerului Educației este aceea de a rămâne acasă, deci învățare online. A treia categorie: elevi cu aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Și pentru aceștia vom fi datori să asigurăm predare online. Cea de-a patra categorie: profesori care au vulnerabilități cronice, certificate de către un medic de medicină de familie. Aceștia, de asemenea, vor asigura procesul de predare online. A cincea și ultima categorie specială: profesori care prezintă simptome, care în care lucrurile vor trebui analizate ca atare. Atunci când profesorul are vulnerabilități cronice care îl împiedică să fie prezent în școală, programul orar va trebui să fie adaptat de către fiecare școală în așa fel încât elevii să aibă grupate acele ore online într-o singură zi”, a explicat Sorin Cîmpeanu.