Comisia a publicat şi o metodologie mai transparentă şi perfecţionată pentru identificarea ţărilor terţe cu un grad ridicat de risc ale căror sisteme de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului prezintă deficienţe strategice și care reprezintă o ameninţare semnificativă la adresa sistemului financiar al UE.
Potrivit comunicatului, demersul în cauză este așteptat să consolideze dialogul UE cu ţările terţe şi să asigure o cooperare mai strânsă cu Grupul de Acţiune Financiară Internaţională (GAFI).
Principalele elemente de noutate se referă la:
- interacţiunea dintre procesul de includere pe listă al UE şi cel al GAFI;
- o cooperare sporită cu ţările terţe şi consultarea consolidată a experţilor statelor membre.
CEa modificat lista printr-un regulament delegat. Acesta va fi insa transmis Parlamentului European (PE) şi Consiliului Europei spre aprobare în termen de o lună (cu o posibilă prelungire de o lună).
Având în vedere criza provocată de coronavirus, regulamentul de astăzi care conţine lista ţărilor terţe - şi care, prin urmare, prevede noi măsuri de protecţie - nu se aplică decât începând cu 1 octombrie 2020. Acest lucru este necesar pentru a garanta că toate părţile interesate au timp pentru a se pregăti în mod corespunzător. Retragerea de pe listă a ţărilor nu este însă afectată de această criză, aceasta urmând să intre în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial, mai arată sursa citată.