Nu ai timp să gătești în fiecare zi? Ești obișnuit ca la o singură masă să servești trei feluri de mâncare și apoi desertul? Tu știi ce efect au anumite alimente atunci când alegi să le reîncălzești?
1. Cartofii
Un aliment pe placul tuturor. Sunt oameni care mănâncă aproape zilnic cartofi, dar puțini știu că aceștia își pierd calitățile gustative când sunt încălziți. De asemenea, lăsați la temperatura camerei și apoi reîncălziți, pot deveni indigești și chiar toxici. Mai bine îi mănânci reci.
2. Ouăle
Parcă nimic nu merge mai bine dimineața ca o omletă cu multă verdeață și un pic de brânză. Însă dacă nu ai terminat omleta și vrei să o mănânci la prânz sau mai târziu, nu e nicio probemă, numai să nu o reîncălzești, deoarece ouăle în acestă situație pot deveni toxice. Poți opta în schimb pentru un sandviş în care să adaugi omleta rece sau să o servești ca atare alături de o salată.
3. Țelina
Țelina este una dintre legumele care rezistă la temperaturi foarte scăzute, este printre singurele care rezistă chiar și în fața brumei. Sucul de țelină este benefic pentru buna funcționare a rinichilor tăi și previne formarea pietrelor la rinichi. Frunzele sunt bogate în vitamina A, iar toată leguma este benefică pentru imunitate, previne tensiunea arterială și scade colesterolul.
Însă dacă ai ales să o gătești este bine să nu o reîncălzești. Nitrații pe care îi conține se vor transforma în substanțe cancerigene dăunătoare sănătății tale.
4. Orezul
E preferabil să îl mănânci imediat după ce l-ai pregătit. Studiile arată că orezul gătit, lăsat la temperatura ambiantă câteva ore, dezvoltă microbi, care îl fac impropriu consumului, și care rezistă și la încălzire.
5. Puiul
Încălzit la o temperatură înaltă compoziția proteinelor din carne de pui se schimbă și pot face carnea de pui greu de digerat. Mai bine o mănânci rece, sau foarte ușor înclăzită, la foc mic.
6. Salata verde
Deși sezonul ei ține din mai până în septembrie, salata se găsește tot timpul anului. De obicei o consumăm crudă, dar se poate consuma și sub formă de ciorbă. În acest caz e preferabil să nu o reîncălzești, fiindcă riști o intoxicație alimentară.
7. Sfecla
Borșul de sfeclă e mai bine să nu îl încălzești, fiindcă sfecla, ca și țelina și spanacul, devine toxică din pricina nitriților.
8. Ciupercile
Evită reîncălzirea lor fiindcă le alterează gustul și pot produce balonări, gaze sau dureri la nivelul stomacului. Mai bine consumă-le doar atunci când le-ai gătit.
9. Spanacul
Spanacul se consumă imediat ce este gătit. Nu se reîncălzește fiindcă atunci nitrații săi devin nitriți. Mai bine îl consumi crud (baby spancul).
10. Napii
Napii se folosesc fie în salate, cruzi, fie gătiți-umpluți cu carne, mai ales. Dacă îi reîncălzești te expui unei intoxicații alimentare fiindcă această rădăcinoasă, coaptă nu mai la fel de bună, ci devine toxică.