”Această linie are multiple probleme de fezabilitate pe care le-a ridicat și Comisia Europeană. Dincolo de centrul comercial Băneasa (stația Tokyo), linia trece printr-una dintre cele mai puțin dens populate zone ale Capitalei și ale zonei metropolitane București - Ilfov. Dacă am face o hartă cu culori, acea zonă ar fi rece, ar fi cu albastru pentru că sunt păduri”, a explicat ministrul într-un interviu acordat hotnews.
În acest context, Drulă a subliniat că trebuie făcută o analiză foarte serioasă pe proiect, pentru porțiunea Băneasa-Otopeni. ”Comisia Europeană a refuzat finanțarea acelei secțiuni și cred că acele resurse bugetare trebuie redirecționate în părți ale rețelei de metrou din București unde sunt mult mai necesare”, a adăugat acesta.
Conform proiectului, magistrala M6 ar trebui să aibă 12 stații noi și o lungime de 14 km. ”Este vorba despre o investiție de sute de milioane, care apoi te costă în operare, iar anul trecut am plătit de la bugetul de stat subvenție pentru Metrorex de peste 600 milioane lei”, a mai spus Drulă.
La M6 ar mai fi o problemă: la aeroport ar duce la actualul terminal, care urmează să fie abandonat pentru că va fi construit unul nou, mai la est. Drumul de la aeroport la gară ar dura 35 de minute cu metroul, prin 14 stații, în timp ce cu trenul ajungi fără oprire în 20 de minute.
”Hai să nu facem o investiție doar pentru că sună bine pentru PR, sunt două cuvinte care prind: metrou și aeroport. Recunosc că, acum 10 ani, și mie mi s-a părut o idee grozavă, dar, când te uiți în detaliile investiției și cât costă operarea unei linii, nu mai sună așa bine - și vă dau exemplul liniei M5 care are 1.000 de angajați alocați pentru o linie cu 10 stații și 5 km. Trebuie să fim atenți cu banii și cu resursele și să investim unde avem maxim de valoare”, a adăugat Drulă.
Ministrul Transporturilor a anunțat că prioritară este finalizarea Magistralei 5.
”M5 este o linie prevăzută să meargă de la est la vest, de la Drumul Taberei la Eroilor, de acolo mai departe la Universitate și apoi până la Iancului și Pantelimon. Pentru București ar fi aer să aibă această linie est-vest, dar ea a tot fost deprioritizată”, a adăugat Drulă.