Folosirea unui limbaj codificat în rândul consumatorilor de droguri nu este o practică nouă. Se crede că această metodă a apărut în anii ‘70 în rândul consumatorilor de canabis din SUA. În prezent, a devenit o practică comună răspândită în întreaga lume, iar cunoașterea acestui limbaj poate fi de mare ajutor poliției și autorităților în combaterea traficului de droguri.
Unele cuvinte pot avea un sens complet diferit în lumea consumatorilor de droguri, iar mesajele codificate și argoul folosit în comunicare pot fi dificil de descifrat pentru cei neinițiați.
Cele mai cunoscute pnă în prezent erau cuvinte codificate ca "iarbă" sau ”verde” pentru marijuana, "E" , pentru Ecstasy, "zăpadă" pentru cocaină sau "Lucy" pentru LSD.
Mai nou, însă, stupefiantele sunt denumite de aceștia: minge, pahar de bere, cafea, ceva dulce sau chiar CD. E bine să știți acești termeni pentru că puteți descoperi sau preveni situații neplăcute.
Interceptările realizate de-a lungul anilor, de către procurorii de la Crimă Organizată, au scos la iveală faptul că traficanții și consumatorii de droguri folosesc un limbaj codat atunci când discută telefonic despre stupefiante.
“Tot ce înseamnă zăpadă, prafuri, minge, a nins peste noi. Este rupt”, a spus Cătălin Țone, expert antidrog, citat de Tabu.
Narcoanalgezicele ajung în organismul uman prin injectare intravenoasă, inhalare, ori sunt fumate de către consumatori. Cele mai cunoscute substanțe din această clasă sunt heroina și morfina.
Heroina este mai liposolubilă decât morfina și astfel acționează mai rapid.
Este important de menționat că acest limbaj codificat se schimbă constant, existând mereu noi denumiri de cod și semne de recunoaștere introduse de către consumatorii de droguri pentru a evita detectarea de către autorități.