Liderii de business din România propun Guvernului 4 măsuri pentru dezvoltarea antreprenoriatului și alte 3 pentru dezvoltarea educației. Cuvântul "magic" care poate schimba lucrurile în România este antreprenoriatul, cred oamenii de afaceri.
Fundația Romanian Business Leaders (RBL), care numără peste 500 de oameni de afaceri, propune Guvernului să susțină tinerii educați și cu inițiativă astfel încât aeștia să aibă ocazia de a-și porni propriul business.
"Atitudinea antreprenoriala este cea mai bună cale de a accelera evoluția României, în contextul global de astăzi. De gândire antreprenorială este nevoie în majoritatea planurilor de funcționare ale societății: economie, comunitate, educație, politică, administrație. Pentru tineri, ocazia de a-și porni propriul business este o formă esențială de libertate și poate fi motivul cel mai puternic de a rămâne în țară", se arată într-un mesaj transmis joi de RBL.
Concret, pentru încurajarea antreprenoriatului, Romanian Business Leaders propune crearea unui Program Național pentru Antreprenoriat, construit pe următoarele direcții:
(1) declararea unor domenii prioritare pentru finanțarea inițiativelor antreprenoriale: agricultura, industrii creative (printre care și IT&C), turism și cercetare-dezvoltare;
(2) înființarea unui organism public-privat care să grupeze toate programele de finanțare ale statului pentru start-up-uri și întreprinderi mici și mijlocii (IMM);
(3) digitalizarea României pentru debirocratizare și reducerea corupției;
(4) simplificarea reglementărilor fiscale și de funcționare a start-up-urilor și IMM-urilor.
"Ca antreprenori și manageri, constatăm că majoritatea absolvenților sunt slab pregătiți din punct de vedere al competențelor practice. Este o problemă de curriculum. și este o problemă de atitudine în familie și în școală", mai spun șefii de companii.
Aceștia propun următoarele măsuri pentru educație:
(1) un sistem de notare standardizată la nivel național legat nu doar de cunoștințe, ci și de competențe; scopul este că notă 7 la București să însemne același lucru în materie de cunoștințe și competențe cu notă 7 de la Alexandria sau de la șimleul Silvaniei;
(2) reformarea programelor școlare cu accent pe dezvoltarea de competențe practice, în locul memorării mecanice; scopul este stimularea elevilor să gândească critic, să găsească soluții la probleme concrete și să-și asume o parte din responsabilitatea pentru propriul viitor;
(3) evaluarea și recompensarea profesorilor pe criterii clare de merit și crearea unei categorii formale de profesori excepționali care să fie reper de performanță profesională și de salarizare.