Guvernul condus de premierul Hassan Diab a demisionat în urma criticilor de neglijență generală după explozia devastatoare de pe 4 august, din portul din Beirut. Peste 180 de oameni au murit și cartiere întregi au fost distruse. La peste două săptămâni de la demisie, preşedintele Michel Aoun încă nu a stabilit data consultărilor parlamentare pentru desemnarea noului premier, din cauza divergenţelor între partidele tradiţionale.
”Trebuie să se facă un guvern şi trebuie să se facă repede, pentru că există o urgenţă, deopotrivă umanitară şi sanitară (...) şi apoi urgenţa politică, dacă vrem ca această ţară să reziste. Astăzi, riscul este dispariţia Libanului, aşa că trebuie luate măsuri. Țara este pe marginea prăpastiei. Jumătate din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, tineretul este dezorientat, şomajul este înspăimântător, inflaţia este stupefiantă”, a declarat Le Drian, la postul de radio RTL.
Ministrul francez de Externe a transmis că ”trebuie format un guvern de misiune" care să pună rapid în aplicare ”reforme indispensabile”, precum cea a serviciilor publice și a sistemului bancar. "Comunitatea internațională nu va semna un cec în alb pentru un guvern care nu pune în aplicare reformele pe care toată lumea le ştie", a insistat Le Drian.
Explozia din Beirut și pandemia de coronavirus au afectat dramatic condițiile de trai din Liban și situația economică a țării.
OCHA, Agenția Umanitară a ONU, estimează că peste 70.000 de libanezi și-au pierdut locurile de muncă în urma exploziei. În plus, peste 300.000 de oameni au rămas fără locuințe. Acum, sărăcia extremă afectează aproximativ 23% din populația țării, față de 8% în 2019. În acest context, ONU a atras atenția asupra riscului ridicat al exodului. Nemulțumiți de efectele prăbușirii monedei locale și de deteriorarea serviciilor publice, tot ma mulți libanezi pleacă în străinătate pentru un nivel de trai mai bun.