Piaţa dictează încotro merge cursul de schimb, spune Adrian Vasilescu. "Deşi mulţi spun că Banca Naţională „manipulează cursul". Şi chiar aşa gândesc, că Banca Naţională stabileşte paritatea leu-dolar. Dar realitatea e cu totul alta. Nimeni, la Banca Naţională, nu are o baghetă magică prin a cărei mişcare să indice: euro scump şi leu ieftin. Sau invers. Factorii determinanţi sunt în economia reală. Banca Naţională doar veghează ca paritatea leu-euro să nu se rupă de mişcările din economie", a explicat oficialul BNR.
Leul pierde altitudine în raport cu moneda unică europeană: BNR a anunțat marți un nou maxim istoric pentru euro, trecând peste pragul de 4,65 lei.
"Când inflaţia creşte, atât cât creşte, pentru că nu e nici haos şi nici dezordine în sistemul preţurilor de consum, iar Roborul urcă, nici leul nu are cum să rămână liniştit. Mai cu seamă că în acest sfârşit de toamnă balanţa comercială s-a dezechilibrat dramatic. În condiţiile în care contul curent e afectat, era inevitabilă deprecierea leului, pe fondul unei mai mari cereri de valută. Cei care au prezis accelerarea deprecierii leului pe piaţa valutară în acest sfârşit de toamnă nu s-au oprit aici. Ei au sperat că declinul monedei naţionale va fi accentuat în faţa presiunilor exercitate de deficitul extern şi de companiile în care proliferează lipsa de eficienţă şi indisciplina financiară. Iată însă că de câţiva ani astfel de presiuni nu mai reuşesc să sufoce leul", mai scrie Vasilescu pe zf.ro.
Potrivit acestuia, societatea românească a început să înţeleagă, în sfârşit, că autorităţile monetare nu pot, cum doresc şi când doresc, să împingă cursul în jos ori în sus, să majoreze sau să micşoreze dobânzile, fără o bază reală. A crescut substanţial numărul celor cărora le este din ce în ce mai clar că pentru astfel de mişcări determinant este verdictul pieţei.