Varza este o legumă care poate fi consumată atât în formă crudă, cât și gătită sau murată și conține o mulțime de vitamine, fitonutrienți și antioxidanți benefici organismului.
Originară din Europa, această legumă există de cel puțin 3.000 de ani. Astăzi, consumatorul poate alege între mai multe soiuri de varză, dar pentru a ajunge la acest rezultat au fost necesare secole de răbdare și nenumărate încrucișări. Această legumă poate varia de la culoarea verde la roșu și violet, iar frunzele pot fi netede sau încrețite.
Varza merită un loc aparte în medicina naturistă. Ea dă forță și vitalitate. Timp de sute de ani, varza a fost principalul medicament al românilor.
Consumatorul nu o cunoaște suficient pentru că, în general, folosirea ei nu depășește stadiul culinar. Este o mină de săruri minerale: calciu, sulf, fosfor, potasiu, magneziu, cupru și vitaminele C, B, A, H, K.
Clorofila pe care o conține favorizează producerea hemoglobinei din sânge, al cărei rol este vital în transportul oxigenului. Varza contribuie la tratarea anemiilor și a stărilor de oboseală. Ea revitalizează și remineralizează bolnavii și convalescenții. Extraordinara eficiență a verzei se observă în tratamentele interne și externe.
În ultimele decenii, varza a fost obiectul a numeroase studii. Din leac băbesc, ea a primit statutul de medicament natural. Varza poate fi folosită în tratamentul a circa 80 de boli, scrie graiulsalajului.ro. Puterile ei se întind până la prevenirea cancerului de origine metabolică. În tratamentele externe, în special cataplasmele cu frunze de varză au efecte mai mult decât pozitive. Această legumă are efect de regenarare a țesuturilor.