Lista afecţiunilor pentru care anghinarea este un veritabil şi eficient medicament este destul de lungă. În fruntea acesteia se află bolile bilei şi ale ficatului, care i-au adus plantei popularitatea, mai ales că stilul modern de viaţă, alimentele mult prea rafinate, sedentarismul şi stresul au făcut ca cel puţin un sfert din populaţia cu vârsta de peste 30 de ani să sufere de blocaje în funcţionarea bilei şi colecistului, scrie clickpentrufemei.ro.
Aceeaşi anghinare are efecte terapeutice remarcabile în hepatite, ajutând ficatul să revină la volumul normal şi să îşi menţină normală structura, prevenind apariţia proceselor de fibrozare şi evoluţia spre ciroză.
Anghinarea este o bogată sursă de vitamine (A ,B1, B3, C, E, K) şi minerale esenţiale (calciu, fier, potasiu, fosfor şi iod). De asemenea, 100 de grame de plantă conţin nu mai puţin de 4,7 g de fibre, ceea ce o recomandă celor care suferă de tulburări ale tranzitului intestinal. În plus, diminuează semnificativ riscul apariţiei cancerului de colon.
Tratamente naturiste:
• Hepatite de tip A, B, C şi D, steatoză hepatică: 1-1,5 g extract de anghinare pe zi, luat pe stomacul gol, 90 de zile.
• Dischinezie biliară: este indicat să combini cantităţi egale de anghinare, păpădie, sunătoare şi gălbenele. Prepară o infuzie din 500 ml apă clocotită şi o lingură de amestec din plante. Consumă această infuzie neîndulcită, pe parcursul unei zile, înainte şi după mesele principale.
• Reflux gastro-esofagian: 300 mg extract de anghinare, înainte cu cinci minute de fiecare masă.
• Stări de greaţă şi vomă: jumătate de linguriţă de pulbere de anghinare înghiţită cu un pahar de apă cu lămâie.
• Sindromul colonului iritabil: 10 g de pulbere de anghinare pe zi, pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de masă.