Vladimir Beliș: „De obicei sunt afectate mai mult de CoVID aceste persoane care au boli asociate. Ele sunt cele mai afectate de această afecțiune nouă, incomplet studiată. Dacă familia este nemulțumită de mersul anchetei și de cum a fost tratat pacientul, se face o plângere legală la Parchet și se decide o autopsie. În cazul în care familai suspectează malpraxis sau un tratament ineficient, se poate ordona autopsia la cerere. Se va efectua la IML.
Nu e vorba de absența autopsiilor, la București s-au făcut cel puțin 10 autopsii la cazuri CoVID confirmate prin test. S-au făcut autopsii și în provincie. CoVID este o boală nouă, necunosuctă. Leziunile organelor sunt insuficient studiate. Tratamentul este în funcție de leziunile organice. Pledez pentru autopsii în cazul deceselor de CoVID. Autopsia medico-legală este întotdeauna infailibilă și pune diagnosticul de cauză de moarte. Stabilesc care este organul afectat care a determinat decesul. Pentru cazul Dan Tătaru autopsia era obligatorie.”
Medicul primar Radu Țincu a întărit cele spuse de fostul șef de la INML, punând accentul pe comorbiditățile care potențează riscul unei forme severe de SARS-CoV-2 la anumiți pacienți.
Radu Țincu: „Întotdeauna misiunea este mai dificilă pentru medicii legiști, ei trebuie să stabilească cauzalitatea. Este foarte greu de stabilit dacă infecția cu COVID a dus la decesul pacientului. Există studii care ne spun că pacenții care prezintă comorbidități au risc mai mare la contactarea COVID. Vorbim și de afecțiuni miocardice. Însă trebuie să tratăm de la caz la caz. Agravarea stării respiratorii poate surveni extrem de rapid, un pacient care se simțea bine, își poate schimba starea foarte rapid. Un pacient coronavirus își poate agrava starea după a șaptea, a opta sau a zecea zi. ”