Ministrul Educației a anunțat că printre principalele sale acțiuni se va număra și ridicarea nivelului de pregătire a directorilor de școală, liceu, de unitate de învătământ. Sorin Cîmpeanu a vorbit despre introducerea unor verificări a capacității manageriale ale celor care vor să devină directori, dar și de importanța aprecierilor cadrelor didactice din școala respectivă în alegerea directorului.
„Un alt element discutat (la intâlnirea cu sindicatele și elevii - n.red.) a fost profesionalizarea unitatilor managementului de invatamant pentru diminuarea sau eliminarea influentei politice din unitatile de educatie.
La nivel de idee, a fost aceea de (organizare de - n.red.) examene prin care sa se verifice notiunile de legislatie la nivel de management, care sa aiba o relevanță de 60-80%, dar si cu pronuntarea cadrelor didactice. Este doar o idee. Important e ca trebuie sa facem ceva pentru profesionalizarea managerilor (de unități de învătământ - n.red.)”, a spus Sorin Cîmpeanu, joi seară, la „Legile puterii”.
Când vor avea loc examenele naționale în anul școlar 2020-2021. Modelele de subiecte
Despre examenele naționale din acest an, evaluarea și bacalaureatul, ministrul Educației a anunțat că joi, la discuțiile cu sindicatele, elevii au căzut de acord asupra susținerii lor asa cum au fost programate.
„Concluzia unanim adoptata azi este a derularii examenelor naționale conform calendarului și pe o tematică ce trebuie corelată cu speciful acestui an atipic”, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi seară, la „Legile puterii”.
„Sindicatele din învățământ au propus ca, pentru simulare, Ministerul Educației să elaboreze seturi de subiecte din timp. În momentul în care ai pus la dispozitie din timp si primesti semnale ca nu a fost materia predată, trebuie fie acțiuni remediale, fie potrivit rezultatului din 11 ianuarie, când vom avea amploarea pierderilori. În momentul de față sunt 280 de mii elevi care nu au avut internet si 287 de mii care nu au avut dispozitive. Dacă valorile sunt atât de mari, va trebui sa intervenim cu alte masuri decat cele remediale, de flexibilizare a evaluarii in interesul elevilor. (...) Poate vom avea si o sesiune suplimentara”, a explicat ministrul.
Reamintim că un set de noi modele de subiecte pentru Evaluarea Naționale au fost deja publicate din noiembrie 2020, concepute după modelul testărilor internaționale. În plus, reamintim că anul trecut Federația Asociațiilor de Părinți a cerut simplificarea materiei pentru Evaluarea din 2021, din cauza epidemiei de COVID-19 și a problemelor la predarea online.
„Perioadele de criza nu sunt cele mai propice pentru reforme radicale, in mod normal ar trebui sa facem succesiv, problemele curente, apoi cele cronice. (...) O provocare acum este că trebuie să se abordeze simultan aceste probleme”, este de părere ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.