„Șirul de erori ne arată că sistemul de urgență are niște lacune. Sistemul de intervenție de urgență are nevoie de reformă. Daca în timpul pandemiei ziceam că 80% dintre manageri nu au ce căuta, au reacționat. (...) Dăm vina pe o grea moștenire, dar celor care trecem prin aceste funcții de decizie pandemia ne-a arătat un management la pământ, cu feudele din minister. 10-15% din minister lucrează, restul sunt interese proprii. Când am luat în perioada de urgență managementul spitalelor la Ministerul Sănătății s-a văzut. Ulterior, legal am fost împiedicați să mai preluăm această coordonare, tu ca minister erai legat la mâini să faci o modificare în managementul spitalelor care țin de autoritățile locale”.
Fostul ministru Nelu Tătaru a amintit și de măsurile pe care le-a luat în tragedia de la Piatra Neamț, din 14 noiembrie 2020, când în prima zi au murit 10 pacienți COVID-19 dintre cei 16 în saloanele ATI în care s-a produs incendiul devastator. În următoarele zile au murit încă cinci pacienți dintre cei transferați la Iași, bilanțul final ajungând la 15 morți. Doar un pacient dintre cei 16 a fost externat în final, iar medicul Cătălin Denciu, care a încercat să salveze pacienții alături de asistente, a ajuns în Belgia pentru tratament, după ce a suferit arsuri pe o suprafață de peste 60% din corp.
„A fost tragedia de la Neamț. Am reacționat cât de repede s-a putut. În 12 ore, toți erau transferați la Iași, colegul nostru medic era in avionul de Belgia. Au urmat și alte tragedii. Poate unii atunci strigau demisii. Nu știu dacă demisiile rezolvă” a mai declarat Nelu Tătaru, la „Legile puterii”, marți seară, la Realitatea PLUS.
„Într-un a pandemic s-au semnat trei contracte de finanțare pentru spitale regionale, de la Iași, Craiova, Cluj, care trebuiau incepute din 2014, cu studii de fezabilitate terminate aproape pana in 2020. Cred ca lentoarea asta și faptul ca inca mai merge este acel dusman al tragediilor pe care le vedeam astăzi”, a concluzionat Nelu Tătaru.