Conflictele din Alianţă şi schimbarea majorităţii din Senat şi Camera Deputaţilor fac ca proiectele guvernamentale să nu aibă şanse prea mari de a fi adoptate de Parlament.
Parlamentarii spun că în acest moment legile Guvernului mai pot să mai treacă doar dacă adoptarea lor este în interesul ţării sau dacă sunt negociate înainte de vot cu reprezentanţii Opoziţiei.
"Are o singură şansă ca acest proiect de lege să fie foarte bun şi să reprezinte interesul ţării atunci toate partidele politice vor merge pe ideea că acest proiect este necesar. Fanteziile guvernamentale nu vor mai trece", a declarat Lucian bolcaş, vicepreşedinte PRM.
Social-democraţii sunt şi ei conştienţi că voturile opoziţiei sunt vitale Guvernului pentru a-şi trece legile.
"Pentru ca Guvernul să poată propune Parlamentului legi care să aibă o majoritate este obligatoriu o negociere prealabilă pentru aceste legi, eventual în cadrul unui acord formal cu Parlamentul, fie punctual înainte de fiecare lege", a declarat Mircea Geoană, preşedinte PSD.
Democraţii recunosc şi ei puterea opoziţiei în Parlament. "Premierul va trebui să apeleze la fiecare proiect mai important pe care îl trimite în Parlament la diferite partide pe care le consideră favorabile pentru acest proiect legislativ", a declarat Cristian Rădulescu, liderul grupului PD din Camera Deputaţilor.
În ceea ce-l priveşte, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Crin Antonescu, susţine că PNL se bazează în Parlament pe sprijinul PSD pentru a-şi trece legile.