Pe scurt, sunt mai puţini paşi de urmat pentru vânzătorii persoane particulare şi mai multă bătaie de cap pentru primării, potrivit Adevarul.ro.
Condiţiile ce trebuie îndeplinite – în special cele referitoare la drepturile de preempţiune (de a achiziţiona primii) ale unor categorii de cumpărători – sunt aceleaşi, dar de respectarea lor nu se mai ocupă vânzătorul, ci autoritatea locală.
Ce acte trebuie prezentate la primărie
În momentul în care va primi o ofertă de la un cetăţean străin (şi, desigur, dacă doreşte să-şi vândă terenul), vânzătorul este obligat să meargă la primărie cu o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol.
Cererea va fi însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru teren, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale.
„Cetăţeanul care doreşte să vândă nu trebuie să facă decât un singur drum la primărie, unde trebuie să meargă cu oferta pe care o are pentru vânzarea terenului respectiv, după care aşteaptă acasă. Primăria îi va transmite acasă, pe cale poştală, avizul pentru vânzare sau dacă sunt alte probleme. Sub aspectul vânzătorului, procesul se simplifică şi prin faptul că nu se plăteşte niciun fel de taxă, totul revine în sarcina primăriilor", a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Ordinea priorităţilor
Oficialul a mai spus că se extinde dreptul de preempţiune şi se dă posibilitatea celor care sunt coproprietari şi celor care sunt arendaşi, dar şi statului să intervină.
„Statul a fost introdus în această lege ca drept de preempţiuni pentru a interveni atunci când situaţia o va cere sau când situaţia va degenera într-un fel sau altul", a precizat ministrul.
Potrivit noii legi, înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de Codul civil.
Ordinea priorităţilor, adică a drepturilor de preempţiune, este următoarea:
1) coproprietarii;
2) arendaşii;
3) proprietarii vecini;
4) statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului.
Faţă de toţi aceşti preemptori, oferta se prezintă la acelaşi preţ şi în condiţii egale.