„Este cât se poate de clar pentru toţi şi trebuie să fim oneşti, faptul că bugetul asigurărilor sociale, an de an, este suplimentat de la bugetul de stat prin transfer. Deocamdată, sistemul de pensii din România nu este unul sustenabil, adică cât contribuim noi nu ajunge să plătim pensiile în vigoare în momentul de faţă, de asta există transferul de la bugetul de stat”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, la un post TV.
„Trebuie într-un fel sau altul să creşti pensiile în raport cu inflaţia astfel încât puterea de cumpărare a pensionarilor să se menţină cât de cât. De asta se fac transferuri, suplimentări de la bugetul de stat, an de an, care să întregească acest buget al asigurărilor sociale de stat. E absolut normal ca şi la anul să facem acest lucru dar, dacă creştem colectare, dacă eliminăm evaziunea, dacă aducem de exemplu bani de investiţii suplomentari, s-ar putea să găsim bani pe care să îi transferăm la pensii”, a mai spus Stroe.
Ionuț Stroe: România în momentul de faţă se află pe primul loc în Europa la sărăcie
”Peste 34% dintre români sunt expuşi riscului de sărăcie şi două treimi dintre pensionarii României au pensii sub 2.000 de lei, e statistică oficială”, a mai afirmat Ionuț Stroe.
Legea pensiilor, ADOPTATĂ în Senat!
Legea pensiilor a fost adoptată cu 85 voturi pentru, 6 împotrivă, 19 abțineri. Legea a primit, marţi, raport de admitere în comisiile reunite de buget-finanţe şi muncă din Senat, cu 18 voturi pentru, un vot impotrivă şi opt abţineri.
Noua lege a pensiilor s-a dezbătut, marți, în plenul Senatului, după ce a trecut de comisiile de specialitate, acolo unde circul a durat mai bine de trei ore. Au fost acuzații dure între opoziție și politicienii de la putere. USR a acuzat coaliția că nu are bani să majoreze pensiile. În replică, senatorul PSD le-a spus USR-iștilor că au cumpărat „penisuri și vagine” din banii din PNRR.
Potrivit datelor dezbătute în plenul Senatului, impactul bugetar pentru majorarea pensiilor din 2025 ar fi undeva la 25 de miliarde pentru anul 2024 și 34 de miliarde în 2025.
"Impactul este de 10 miliarde pe patru luni pentru aplicarea noii legi și de 15 miliarde. Este prematur să ne pronunțăm noi acum pe ce se va întâmpla în anul 2025. Cert este că în 2024 vom avea două măriri ale pensiei", a spus Adrian Baciu, şeful Casei de Pensii.