Octavian Banu a devenit un avocat influent după ce a intrat în anturajul fostului președinte Traian Băsescu și al liderilor PDL. Avocatul specializat pe cazuri de malpraxis a fost cel care a reprezentat Fundația Dinu Pescariu într-un proces privind cumpărarea unei baze sportive. Avocatul a reușit să obțină o decizie favorabilă, după ce Curtea Constituțională a decis că legea în baza căreia tranzacția nu se putea face a fost declarată neconstituțională.
Octavian Banu împreună cu ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, și Valentin Vișoiu au reușit să obțină 10 milioane de euro pentru moșia familiei Brătianu. Soțul Ioanei Băsescu împreună cu omul de afaceri Valentin Vișoiu au reușit să obțină o decizie favorabilă de la Curtea de apel pitești și Înalta Curte de Casație și Justiție.
Despăgubirile la care a fost obligată Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor au fost stabilite în baza unui raport de evaluare întocmit de către societatea Romcontrol, controlată de soțul fostei consiliere a lui Emil Boc, Andreea Paul Vass, una dintre fostele șefe de la PDL.
În decizia de la Curtea de Apel Pitești referitoare la despăgubirile pentru moșia Familiei Brătianu, apare că o moștenitoare ar fi murit în 2009, dar în realitate ea a murit doi ani mai târziu. Acolo sunt 90 de hectare de teren din domeniul Brătienilor care au fost retrocedate. Astfel, există suspiciuni că aceste despăgubiri de la ANRP au fost obținute prin fals.
Afacerea a fost anchetată de Parchetul General, DIICOT și DNA pentru fals și înșelăciune, însă până la urmă cazul a fost clasat. Parchetul general începuse urmărirea penală față de Pricop și Vișoiu în mai 2014.
Gabriel Octavian Banu și Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, au primit până în 2023 câte 350.000 de euro fiecare drept despăgubire pentru că au cumpărat procente din drepturile litigioase asupra moșiei Brătienilor.
Radu Pricop este soțul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte, din 2014. El a fost judecat și în dosarul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, însă a fost achitat.
Omul de afaceri Valentin Vișoiu este un personaj controversat. El a fost achitat în 2023 de judecătorii Curții de Apel București, Maria Cristea și Cristina Grecu, după ce fusese condamnat, la fond, la 7 ani şi 8 luni de închisoare. Judecătoarea Cristina Grecu este chiar cea care a prelungit controlul judiciar al lui Cătălin Hideg până în septembrie. Vișoiu a fost reprezentat în acest dosar de avocatul Rareș Dan, potrivit unor surse. Milionarul a primit de la ANRP peste 82 de milioane de euro în ultimii ani. Deși este unul dintre cei mai mari samsari de drepturi litigioase, Vișoiu nu a fost urmărit penal sau trimis în judecată de DNA în vreunul dintre dosarele ANRP.
Avocatul Rareș Dan a luat un împrumut de 560.000 de lei de controversatul afacerist. Casa de avocatură a lui Rareș Constantin Dan a fost verificată de ANAF în 2013, chiar după ce luase împrumutul de la Valentin Vișoiu. Nemulțumit de rezultatul controlului, avocatul cu legătură de rudenie cu Florian Coldea ar fi făcut o petiție la SRI pentru a obține clarificări legislative cu privire la control, scriau jurnaliștii în aceea perioadă.
Într-un interviu acordat în 2017, Rareș Dan confirma că a luat banii de la omul de afaceri implicat în devalizarea ANRP și că l-a reprezentat în mai multe dosare.
Rareș Dan: Am luat un împrumut de la Valentin Vişoiu, pe care l-am returnat integral prin transfer bancar.
Reporter: Valentin Vişoiu v-a fost vreodată client?
Rareș Dan: Da, în câteva dosare privind activităţi comerciale.
Reporter: Se speculează în spaţiul public că tatăl dumneavoastră a fost un protector şi cel care l-a promovat pe generalul Florian Coldea.
Relația dintre Florian Coldea și Rareș Dan a fost dezvăluită în 2013 de senatorul Marian Valer.