Piretroidele sunt o clasă de insecticide care au devenit populare în anii 2000, după ce Agenţia americană de Protecţie a Mediului a interzis două pesticide care conţineau fosfor, scrie Science Daily.
Acest pesticid a fost înlocuitorul perfect, mai ales că este eficient în combaterea dăunătorilor şi nu are o toxicitatea foarte ridicată.
Însă, anumite teste efectuale pe animale arată că dacă sunt expuse la insecticidele Piretroide, acestea devin mai impulsive şi hiperactive. În plus, pesticidul are un efect negativ mai ales în cazul masculilor.
Totodată, cercetătorii din cadrul Spiatului de Copii din Cincinnati au analizat şi datele medicale a 687 copii, cu vârste între 8 şi 15 ani. Aceştia aveau simptomele ADHD, iar expunerea la insecticid a fost măsură prin probe de urină.
Astfel, în cazul lor care s-a găsit urme de pesticide în urină aveau şanse de trei ori mai mari să fie diagnosticaţi cu ADHD.
În plus, hiperactivitatea şi impulsivitatea lor creşterea odată cu nivelul pesticidelor care au fost găsite în urma analizării probelor biologice.
"Având în vedere faptul că pesticidele piretroide se folosesc tot mai mult şi că există percepţia că sunt o alternativă sigură, rezultatele cercetării noastre trebuie considerată de importanţă mărită pentru sănătatea publică", a afirmat co-autorul studiului, Dr. Tanya Froehlich.