Prin noul Cod Penal care va intra în vigoare la 1 februarie 2014, practicarea prostituţiei în România nu mai este considerată infracţiune, ci doar contravenţie.
NOUL COD PENAL. PROSTITUŢIA nu mai este considerată INFRACŢIUNE
Potrivit articolului 328 din actualul Cod penal din România, prostituţia reprezintă fapta persoanei care îşi procură mijloacele de existenţă sau principalele mijloace de existenţă, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Altfel spus, în codul ce va intra în vigoare de la anul, prostituţia va fi pe picior de egalitate cu trecerea unui pieton pe culoarea roşie a semaforului. Mai mult decât atât, prostituţia nu este nici interzisă, nici admisă, această activitate fiind catalogată doar o contravenţie şi se pedepseşte cu amendă. În cazul în care amenda nu este plătită, persoana respectivă trebuie să ”presteze” muncă în folosul comunității, sub supravegherea primăriei.
Cu toate că mai mulţi politicieni au cerut legalizarea prostituţiei, cei care au lucrat la elaborarea Noului Cod Penal (NCP) nu au vrut nici în ruptul capului acest lucru, drept pentru care fetele care doresc să-şi vândă trupul pentru o bucată de pâine o pot face liniştite începând din februarie 2014.
Greblă: "Vreţi să exploatăm sexual femeia ca să avem venituri la buget?"
Poziţia senatorului PSD Toni Greblă, şefului Comisiei Juridice din Senat, privind prostituţia nu lasă loc de întors: „Repudiez ideea în sine. Dacă vrem să ne întoarcem în secolul XIX, putem să ne întoarcem". Juristul susţine că nici argumentele precum scăderea incidenţei bolilor venerice sau scăderea infracţionalităţii nu s-au dovedit reale în ţările care au legiferat prostituţia, scrie romanialibera.ro.
Urban: statul a dat deja un imbold, prostituţia nu mai e infracţiune
Senatorul PDL Iulian Urban, vicepreşedintele Comisiei Juridice din Senat, e de acord că prostituţia trebuie reglementată, dar nu în modul în care au încercat până acum colegii săi parlamentari.
„Domnul Prigoană a făcut acest proiect pentru a-şi creşte notorietatea personală. Până şi termenii folosiţi, precum casă de toleranţă, au rezonanţă la public, dar nu şi juridic. Ar fi nevoie de o iniţiativă a Guvernului, care să aibă în spate studii şi note de fundamentare", spune Urban.
Ce cred românii despre LEGALIZAREA PROSTITUŢIEI