Mai mult, şi taximetriştii vor fi obligaţi să treacă bacşişul pe bon, spune ministrul Finanţelor. Cum? Nu prea e clar. Tot astăzi, Guvernul a decis că Fiscul va pune lacăt pe uşa firmelor doar la a doua abatere, dacă ANAF va găsi diferenţe între sumele de la casă şi cele facturate.
După săptămâni întregi de discuţii şi scandaluri, Guvernul a decis că bacşişul va fi impozitat cu 16%. Şi va figura pe o notă de plată distinctă.
Pe scurt, dacă vorbim de un restaurant, un client va primi nota de plată, o va achita, iar apoi, dacă vrea să lase bacşiş va trebui să primească alt bon, pe care să figureze suma de bani lăsată. Pe hârtie, pare clar şi simplu. Când vine vorba de practică, nimic nu mai e nici simplu, nici clar.
La fel de neclar e şi cum vor fi puse în practică alte prevederi din proiect. De exemplu, aceea că la ora începerii programului de lucru, banii personali ai angajaţilor sunt înregistraţi într-un registru, sau cea referitoare la bonul fiscal pentru bacşişul taximetriştilor.
După ce ANAF a închis în luna martie mai multe afaceri pentru sumele modice găsite în plus la casă, Guvernul a îmblânzit şi această lege.
Astfel, pentru sumele modice găsite în plus la casă, inspectorii ANAF vor da doar avertisment. Dacă nu a fost emis bon fiscal pentru sume cuprinse între 300 şi 1.000 de lei, vor aplica o amendă. De la un anumit prag, firmele vor fi închise, în situaţia în care se constată o nouă abatere în 24 de luni.
Patronii scapă de lacătul de la uşă dacă în 24 de ore achită o sumă egală cu de 11 ori valoarea amenzii, mai prevede ordonanţa.