La Centrul de terapii genice și celulare în tratamentul cancerului OncoGen din Timișoara se caută leac pentru alergia la ambrozie. Alergia la ambrozie este un lucru de care se lovesc din ce în ce mai mulți oameni. În Timișoara, cercetătorii fac studii pentru a produce un vaccin contra alergiei la ambrozie.
Nu există un timp dat în care s-ar putea spune că acest vaccin va fi „pe piață”, dar se fac pași importați în acest sens, cu fiecare zi ce trece.
Colectivul de la Centrul OncoGen din Timișoara care caută un vaccin care să se ia „la luptă” cu efectele ambroziei este condus de un cercetător străin din Austria. Colectivul este conectat cu Universitatea din Viena, și și-a propus (și a și reușit) să identifice peptidele din polenul de ambrozie.
„S-au identificat 11 peptide, iar trei au fost izolate în institutul nostru. S-a reușit clonarea a trei fragmente alergenice. Fragmentele au fost introduse în viruși, virușii au fost înmulțiți în celule provenind de la insecte, iar acei viruși au fost folosiți pentru a modifica genetic bacterii. Aceste bacterii produc în cantitate mare acel peptid alergenic specific alergiilor. Planul este să avem 11 tulpini, să le clonăm, capabile să producă cantități mari. Aceste peptide reprezintă baza pentru următorii ani a dezvoltării unui diagnostic la nivel molecular. În momentul când vom izola cele 11 peptide pentru ambrozie putem dezvolta un test specific pentru a ști exact când un pacient este alergic, la care peptidă este alergic și pe baza acestui lucru să dezvoltăm un vaccin specific, care să rezolve problema alergiilor”, a spus doctorul Virgil Păunescu, coordonatorul centrului OncoGen din Timișoara.
Practic, vor rezulta 11 tipuri de vaccinuri pentru desensibilizarea specifică a pacienților. Vaccinul ar putea fi unul preventiv, cu posibilitatea de a fi inclus în schema de vaccinare obligatorie la copii.