Trecerea Inspecției Judiciare de la CSM în subordinea Ministerului Justiției, ministrul fiind numit politic, ar întoarce România în timp cu peste zece ani, susține Procurorul General.
”O astfel de situatie a fost anterior anului 2004, când s-au emis noile legi ale Justiției, când ne pregăteam să avem standardele pentru intrarea în UE. Ne-am intoarce in timp cam mult”, a explicat acesta.
”Faptul că în Franța Inspecția Judiciară funcționează în subordinea Ministerului nu înseamnă că și la noi, într-o democrație neconsolidată, s-ar putea face la fel, a mai precizat Lazăr, adăugând că ”trebuie să ne asigurăm că Inspecția Judiciară rămâne la CSM, care este garantul independenței Justiției”.
Istitutul Național al Magistraturii (INM) este ”o valoare culturală”, ”o achiziție la nivel european” care a reușit să ajungă, după 15 ani de funcționare, la un standard european care ne face cinste, afirmă Lazăr.
”Ce ar însemna dacă din toamnă toate promoțiile care vin să fie blocate?! Nu există nicio certitudine că dacă se va forma cineva avocat va mai reveni în Magistratură”, a mai spus acesta, referitor la propunerea ministrului Toader conform căreia candidații la INM ar trebui să aibă minimum vârsta de 30 de ani și cinci ani de experiență juridică.
Procurorii speră că aceasta a fost doar o testare a pieței ideilor în România și că aceste idei nu vor fi puse în practică, a subliniat Procurorul General.
Lazăr a afirmat că procurorii nu doresc nici înființarea unei direcţii speciale pentru anchetarea magistraţilor.
”În România nu a mai existat așa ceva de 30 de ani, de când exista un birou de anchete speciale la Procuratura Generală nereformată. De atunci lucrurile au evoluat, România ca țară europeană și-a făcut structuri specializate. Structurile nu se fac pe categorii de persoane. Există metodologii de cercetare a faptelor de corupție, în domeniul afacerilor etc. Cred că această propunere este făcută de cineva care vine din afara sistemului, este vădit. Cineva vrea să ia această atribuție de la DNA, care face o muncă aici, și s-o dea în altă parte, să facă un experiment oarecare. DNA rămâne fără obiectul activității și se înființează așa-zisa Direcție contra magistraților, care nu se știe ce va face, va lucra în acelasi loc infracțiuni de corupție cu infracțiuni rutiere”, a explicat acesta.