În discuțiile privind infrastructura, la care a participat și ministrul român pentru afaceri europene, Ana Birchall, o atenție specială a fost acordată rolului regiunii ca poartă de intrare a Chinei către spațiul Uniunii Europene, în contextul intențiilor guvernului de la Beijing de creare a unui nou Drum al Mătăsii având ca punct focal portul Pireu.
În secțiunea dedicată turismului, jurnalista Realitatea TV Lavinia Șandru a participat cu o intervenție pe tema ”obiectivelor comune și realității asimetrice” ale turismului din țările balcanice și riverane Mării Negre. Lavinia Șandru a subliniat noua realitate în care se desfășoară turismul mondial, în care temerea față de producerea de noi atentate teroriste a devenit un factor cheie în alegerea destinației de către consumatori. ”Frica de atentate a remodelat piața turistică, sabotând mărci turistice care au fost construite cu decenii de eforturi. În acest proces, realitatea amară este că piața a funcționat exact în sensul dorit de atentatori”, a adăugat jurnalista.
Pe această piață, state sigure ca România se pot poziționa favorabil, dar se confruntă cu o infrastructură de transport cu mult sub necesități, care a fost înlocuită doar parțial de creșterea traficului aerian. ”În ceea ce privește patrimoniul cultural, regiunea are un potențial evident neexploatat. Abundă de biserici, mănăstiri, fortărețe, situri arheologice. Statele ex-comuniste au făcut, în ultimul deceniu, mari eforturi pentru a schimba starea de degradare a unora dintre aceste site-uri. România este unul dintre exemplele relevante, în care fondurile europene au fost folosite pentru a recupera în scopuri turistice unele dintre cele mai importante situri, cetăți și repere arhitecturale, mai ales din Transilvania. A fost, totuși, o dezvoltare asimetrică, deoarece succesele înregistrate în unele regiuni nu au fost reproduse în altele. Prin urmare, există o nevoie stringentă de transferuri de bune practici între regiunile performante și cele codașe. Mai mult, acestea din urmă includ regiunile în care activitățile generatoare de venituri sunt limitate și în care atragerea turiștilor va avea un impact mult mai mare asupra finanțelor locale decât în alte părți”, a mai subliniat jurnalista.