Laserul de la Măgurele va fi un centru de cercetare unic, unde oamenii de știință ar putea descoperi noi tratamente împotriva cancerului sau pot testa diferite materiale găsite în spațiu. O echipă Realitatea TV a stat de vorbă cu cercetătorii, a filmat camera specială care găzduiește sistemul pentru a vă aduce în casele dumneavoastră încă o dată demonstraţia că noi românii nu suntem chiar... coada clasamentului.
La câtiva kilometri de București, vom avea în curând unul dintre cele mai mari centre de cercetare științică din lume. Laserul de la Măgurele, un sistem de lasere care vor avea o putere de 10 milioane de miliarde de wați. Adică, 10% din puterea soarelui.
Alături de profesorul Zamfir am pășit într-un laborator special, așa numita clădire laser sau cea mai performantă sală din lume cum îi place omului de știință să îi spună. În fața noastră cercetătorii asamblează sistemul care va genera lumina și pe care îl vor putea controla prin intermediul monitoarelor.
Ansamblu este ridicat pe o platformă separată de restul clădirii. Cântărește peste o sută de mii de tone și este susținută de mii de arcuri și amortizoare, astfel încât nicio vibrație din exterior să nu fie transmisă. Sunt măsurile de siguranță luate de oamenii de știință astfel încât populația să nu aibă de suferit.
Și temperatura este controlată în toată clădirea. Este asigurată de un sistem geotermal, compus din o mie de puțuri de peste 120 de metri adâncime.
În camera experimentelor, Dan Stutman, un cercetător român stabilit de 20 în America, ne explică cum va fi folosită puterea generată de laser.
Aici, lumina, spun oamenii de știință, poate produce presiuni gigantice cum se întâmplă numai în interiorul stelelor. În urma acestor reacții, pot apărea elemente noi care nu au mai fost niciodată văzute pe pământ.
Laserul ar putea să facă o diferență mare și în domeniul medical, va putea produce o radiație nucleară pentru radioterapie, tratamentul folosit pentru cancer.
Tot aici vor fi analizate diferite materiale găsite în spațiu, iar laserul poate produce fascicole nucleare folosite pentru tratarea deșeurilor radioactive.
Valoarea totală a proiectului este de 350 de milioane de euro, bani europeni. Odată cu laserul, localitatea Magurele ar urma să se transforme intr-un oraș inteligent cu legături rapide spre aeroport și gara. În prezent, în Măgurele se ajunge cu un maxi taxi... din Alexandria.