"Am avut o discuție cu ministrul Justiției și cu cel delegat pentru Buget și am primit atât asigurări verbale, cât și scrise că propunerile noastre vor fi avute în vedere la definitivarea proiectului de buget pentru anul 2015. Practic, noi am cerut o suplimentare la buget de cinci milioane de euro, suplimentare care provine din implementarea unor dispoziții legale cum este, spre exemplu, o dispoziție din Codul de Procedură Penală care ne obligă în situațiile în care persoanele cercetate solicită expertize, să dispunem să efectuăm aceste expertize și care presupun costuri suplimentare față de bugetul pe anul trecut. La fel suntem obligați, potrivit legii, să furnizăm copii după toate documentele din dosarele penale, ceea ce, din nou, implică resurse financiare suplimentare. Am solicitat o suplimentare de cinci milioane de euro în condițiile în care procurorii DNA, în anul 2013, au indisponibilizat bunuri și valori în cuantum de 300 de milioane de euro, iar, în acest an, până în luna noiembrie, de 200 de milioane de euro. Deci vorbim de un buget pentru DNA de 25 de milioane de euro", a afirmat Laura Codruta Kovesi.
Întrebată dacă această suplimentare solicitată ministrului delegat pentru Buget va fi realizabilă până mâine, Kovesi a răspuns:
"Da, am o primisiune atât scrisă, cât și verbală cu privire la această chestiune. Nu aș putea să vă spun de unde a provenit neînțelegerea, pentru că la această întâlnire nu a participat nimeni din cadrul Ministerului Public, însă domnul ministru mi-a precizat că o propunere redusă pentru DNA i-a parvenit din partea conducerii Ministerului Public. Pentru noi este important ca această suplimentare să fie aprobată și mâine când se înaintează bugetul final către Parlament, bugetul DNA să fie în formula pe care noi am propus-o și pe care domnul ministru a promis că o va menține", a precizat procurorul-șef al DNA.
Totodată, întrebată a cui este vina sau ce explicații a primit din partea ministrului delegat pentru Buget privind absența anexei din bugetul pe 2015, Kovesi a afirmat că "explicația trebuie să provină din partea conducerii Ministerului Public".
”Explicația cred că trebuie să provină din partea conducerii Ministerului Public, cel puțin domnul ministru asta mi-a precizat. Eu i-am arătat propunerea de buget pe care i-am înaintat-o conducerii Ministerului Public, ministrului Justiției și ministrului Finanțelor Publice, precum și răspunsul pe care l-am primit din partea conducerii Ministerului Public, în care era tăiată o bucată mare din bugetul nostru. Ca atare, având aceste hârtii în față, am așteptat și un răspuns scris din partea domnului ministru, pentru că avea o solicitare anterioară pentru bugetul nostru. Dumnealui ne-a răspuns, în scris, că propunerea va fi avută în vedere", a adăugat șefa DNA.
În acest sens, Kovesi a afirmat că solicitarea de majorare a bugetului a plecat dinspre DNA către toate ministerele implicate în realizarea acestui buget, însă că nu s-a regăsit în bugetul final.
"Da, aceasta este explicația. Cei de la Ministerul Finanțelor susțin că propunerea nu a fost trimisă în aceeași formulă de conducerea Ministerului Public, dar acest lucru nu pot nici să îl confirm, nici să îl infirm. (...) Suma de 25 de milioane de euro este un buget minim cu care putem asigura eficiența instituției și să nu blocăm activitatea", a mai spus Kovesi.
În ceea ce privește consecințele care ar putea apărea în contextul în care suplimentarea bugetului DNA nu s-ar concretiza, Laura Codruța Kovesi a afirmat că principala problemă ar interveni la nivelul finalizării dosarelor penale.
”Va fi o problemă extrem de mare care se va vedea în finalizarea dosarelor penale. Vor fi situații în care expertizele nu vor putea fi plătite, ceea ce înseamnă că nu vom putea finaliza dosarele. Vor fi și alte consecințe, dar aceasta este cea mai importantă și anume că nu vom putea finaliza dosarele penale", a adăugat procurorul-șef al DNA.