Președintele României, Klaus Iohannis va participa în perioada 7 - 8 mai 2021 la Porto, Republica Portugheză, la Summitul privind problematica socială, la reuniunea informală a Consiliului European, precum și la Summitul UE-India, în format de videoconferință, cu premierul Indiei, Narendra Modi, potrivit comunicatului de presă al Administrației Prezidențiale.
Summitul social de la Porto are ca temă centrală implementarea optimă a Pilonului European al Drepturilor Sociale. Evenimentul își propune să traseze prioritățile agendei sociale pentru următorul deceniu, astfel încât să răspundă provocărilor tranziției verzi și digitale.
Președintele Klaus Iohannis va avea o intervenție în cadrul celei de-a doua sesiuni tematice a Summitului privind competențele și inovarea, panelul “Educație, aptitudini și inovare”. În urmă cu doi ani, la 9 mai 2019, de Ziua Europei, la Sibiu a fost organizat primul summit al liderilor UE.
Principalul proiect politic al șefului statului – România Educată – a fost inclus în dimensiunea Planului Național de Redresare și Reziliență, cu o alocare de peste 3 miliarde de euro.
În cadrul reuniunii informale a Consiliului European, subiectele abordate se vor referi la relațiile dintre Uniunea Europeană și India, în perspectiva Summitului informal UE - India, precum și la elemente referitoare la gestionarea pandemiei de COVID-19.
Summitul UE-India are în vedere tematici care vizează consolidarea cooperării în efortul de combatere a pandemiei de COVID-19, reafirmarea interesului ambelor părți față de continuarea dezvoltării legăturilor comerciale, promovarea multilateralismului eficient, consolidarea cooperării în ceea ce privește principalele provocări în materie de politică externă și securitate, precum și încurajarea cooperării în domeniul conectivității. Este avută în vedere agrearea unei Declarații politice comune UE-India, axate în principal pe aspecte legate de combaterea pandemiei de COVID-19 şi redresarea socio-economică durabilă și digitală.
Reamintim că de câteva săptămâni India se confruntă cu o creștere explozivă a infectărilor și cu un adevărat dezastru umanitar. România, ca și alte cinci țări din UE, au sărit în ajutorul Indiei copleșite de pandemie. Țara noastră a trimis deja în India un transport de urgență cu echipament medical, după ce autoritățile indiene au cerut ajutor prin Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene.