Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, sâmbătă după-amiază, de preşedintele Republicii Chile, Gabriel Boric, cei doi urmând să aibă o serie de convorbiri şi să semneze un memorandum privind cooperarea în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Ceremonia oficială de primire a şefului statului român de către preşedintele Republicii Chile, Gabriel Boric, a avut loc la Palatul la Moneda din Santiago de Chile.
După convorbiri tête-à-tête şi convorbiri oficiale, a fost semnat un memorandumi privind cooperarea în domeniul situaţiilor de urgenţă. Ulterior, cei doi șefi de stat - Klaus Iohannis și Gabriel Boris - au susținut declaraţii de presă comune.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a convenit cu omologul său chilian, Gabriel Boric, dezvoltarea cooperării între România şi Chile în domenii precum schimburile comerciale, investiţiile, energie verde, mediu şi schimbări climatice, protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare, inovare şi digitalizare.
"Există perspective promiţătoare de extindere a relaţiilor noastre bilaterale pe multiple planuri şi am convenit ca în perioada următoare să dezvoltăm cooperarea în domenii importante atât pentru România, cât şi pentru Chile. Mă refer la dezvoltarea schimburilor comerciale şi a investiţiilor, la energie verde, mediu şi schimbări climatice, la protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare, inovare şi digitalizare. Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja oamenii de afaceri din Chile şi din România să demareze proiecte comune atât în plan bilateral, cât şi pe pieţe terţe", a spus şeful statului, la Palatul La Moneda, după întrevederea cu omologul său chilian, Gabriel Boric.
„Vreau să amintesc un moment important din istoria noastră comună. România a fost primul stat care a oferit azil politic chilienilor. În total peste 6.000 de refugiați din Chile au tranzitat România, circa 2.00 dintre aceștia stabilindu-se în țara noastră, care a devenit a doua lor casă. Povestea acestora reprezintă un liant al relațiilor româno-chiliene. (...) I-am adresat președintelui Gabriel Boris invitația de a face o vizită în România”, a adăugat președintele Iohannis.
Șeful statului a abordat și situația pe plan internațional generată de războiul din Ucraina: „Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă și pentru a-și redobândi suveranitatea și libertatea”.
Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis poate fi urmărită AICI: presidency.ro
La rândul său, președintele chilian, Gabriel Boric, a confirmat subiectele de pe agenda comună discutate cu Klaus Iohannis.
„Avem în agendă un drum de cooperare, cercetare științifică, resurse naturale, cercetare în domeniul minier, între altele. Și astăzi, facem un pas înainte, să răspundem împreună în fața urgențelor naturale care sunt produsul crizei climatice. Îmi spunea președintele României că are două priorități, care este educația în România și cum protejăm patrimoniul natural al României. Pentru noi este important să putem să învățăm din această experiență. Cu șeful pentru situații de urgență, domnul Arafat, am semnat o cooperare asupra cooperării civile pentru a putea răspunde în situații de urgență. Cum s-a întâmplat în sudul țării noastre, cu incendiile pădurilor. (...) Am vorbit despre experiența a mii de chilieni care, în contextul dictaturii civice militare, au trebuit să fugă din Chile și au fost primiți în România. Mai mult de 6.000 de oameni, de chilieni, au fost primiți în România în acele momente dificile prin care am trecut. În acest context, de la 50 de ani de la lovitura de stat, astăzi, președintele României, cu generozitate și fără să îi cerem, de aceea valorăm mult inițiativa, ne-a donat documente diplomatice legate de ajutorul umanitar care a fost acordat la mai mult de 2.000 de refugiați, de chilieni care s-au stabilit în România. Ei au primit case, au învățat limba, au primit educație. Astăzi, câțiva dintre ei sunt aici prezenți. Chile a suferit mult în acea epocă şi mulțumim mult pentru acest gest al României prin a dona aceste documente. Solidarizăm cu România din cauza situației dificile care se trăiește în Europa, România are mai mult de 700 de kilometri de graniță cu Ucraina și nu vom obosi să condamnăm acest război de agresiune injust din partea Rusiei cu Ucraina. Efectele acestui război sunt departe de Chile, dar oricum ajung și la noi, așa cum şi în România sunt efectele sancțiunilor, a inflației. Aici, în Chile, la kilometri distanță, la fel le trăim. De aceea, fac o energică chemare la pace, la respect, la drepturile umane şi la respectul integrității teritoriale a Ucrainei”, a declarat președintele Chile - Gabriel Boric.
PROGRAMUL vizitei lui Klaus Iohannis în Chile a mai inclus și un dejun oficial, de la ora 17.00 (ora României).
Preşedintele Klaus Iohannis a început, sâmbătă, vizita oficială în Chile, cea de-a doua ţară pe care o vizitează în turneul în America Latină pe care l-a început marţi. Vizita în Chile a lui Klaus Iohannis este prima de acest nivel în ultimii 10 ani.
Marţi şi miercuri, 18 și 19 aprilie, şeful statului a efectuat o vizită în Republica Federativă a Braziliei, prima la nivel de şef de stat în ultimii 23 de ani. Cu acest prilej el s-a întâlnit, la Brasilia, cu omologul său Luiz Inacio Lula da Silva, iar la Rio de Janeiro cu reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Şeful statului îşi va încheia turneul sud-american cu o vizită oficială în Republica Argentina, prima de acest nivel în ultimii 30 de ani.