Președintele Klaus Iohannis a făcut, joi 9 ianuarie, primele declarații de presă din 2020, vorbind despre poziția României în privința crizei din Orientul Mijlociu.
România a condamnat escaladarea tensiunilor din regiunea Orientului Mijlociu, a transmis președintele Klaus Iohannis. "Interesele României nu au fost direct atacate. Ne interesează stabilitatea în Irak și salut declarațiile președintelui SUA Donald Trump. Calmul și reluarea dialogului sunt esențiale", a precizat președintele Iohannis.
Klaus Iohannis consideră că nu există niciun fel de pericol pentru țara noastră din perspectiva conflictului Iran-SUA.
"Oficialii români sunt în reprezentanțele noastre și nu avem semnale că există o amenințare directă la adresa lor. Militarii noștri au fost temporar relocați într-o locație sigură, apoi probabil își vor relua activitatea", a declarat președintele Iohannis.
Klaus Iohannis a fost întrebat dacă este mulțumit de reacția României în criza dintre Iran și SUA. Președintele a spus că a luat legătura la 10 minute după primul incident cu miniștri de resort, respectiv la 5 minute după cel de-al doilea incident. "Nu era cazul să dăm și un comunicat la 5 minute după, reacția a fost una normală. Nu a fost în niciun moment cazul de panică", a declarat Klaus Iohannis.
"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține joi, 9 ianuarie a.c., ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă (acces pentru reporterii și redactorii acreditați; oportunități de imagine pentru cameramanul și fotograful oficiali; imaginile video vor fi difuzate presei acreditate prin sistemul unic de transmisie în direct", a informat Administrația Prezidențială.
Iohannis: "La acest moment nu intenționez să refuz promulgarea legii alocațiilor"
Klaus Iohannis era așteptat să anunțe dacă promulgă majorarea alocațiilor pentru copii, votată de Parlament în luna decembrie. Iohannis a răspuns unei întrebări puse de jurnalistul Realitatea Plus:
"Proiectul de lege a ajuns la mine și termenul este 18 ianuarie. La acest moment nu intenționez să refuz promulgarea, dar există o analiză în curs, nu am de gând să mă opun acestei promulgări. Guvernul va analiza cum va putea găsi surse de finanțare. Să fim foarte realiști. Prima rectificare de buget se poate face abia la mijlocul anului", a declarat Klaus Iohannis.
Dublarea alocațiilor va avea un impact bugetar de aproximativ șase miliarde de lei în bugetul din 2020, sumă de care Guvernul nu dispune acum, punct de vedere susţinut atât de Ministerul Muncii, cât și de Finanțe.
Liberalii spuneau că nu resping ideea dublării alocaţiilor, dar subliniau că această măsură trebuie să mai aştepte.
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat la Realitatea Plus că, în cazul în care legea majorării alocațiilor va fi promulgată de Klaus Iohannis, se vor găsi resurse de finanțatr fără a fi introduse taxe noi sau a fi depășit deficitul de 3,6 procente din PIB.
"Alocațiile majorate nu au fost în vigoare când legea bugetului a fost promulgată de președinte. Legea alocațiilor nu este promulgată încă. Parlamentul României a luat multe decizii iresponsabile pe care a trebuit să le reparăm, cum a fost defalcarea TVA. Aș fi vrut mai multă responsabilitate în cazul alocațiilor pentru copii. Nu există nicio sursă de finanțare. Ar fi bine să lași politica la o parte și să introduci o sursă de finanțare. Dacă veneau cu așa ceva în lege, erau responsabili, găseau o soluție, nu doar o chestie populistă pentru titlurile de ziar", a declarat Florin Cîțu.