Actualul vicepremier în guvernul condus de Florin Cîțu spune că „a existat tensiune de la bun început” în coaliție.
„Nu am putut introduce toate doleanțele în programul de guvernare. În decembrie 2020 eram convins ca urmeaza 4 ani de o oarecare stabilitate politică, pentru că este nevoie de predictibilitate. Se știa de la început că lucrurile pot evolua în altă direcție când se apropia anul alegerilor - 2024. (...) În coaliție sunt, până la urmă, nu sunt trei partide, ci 5 partide, că și în PNL sunt două partide, USR PLUS sunt 2 partide. Înseamnă discuții în contradictoriu, animate”, a declarat Kelemen Hunor, miercuri, la o televiziune de știri.
Despre programul de investiții care a dinamitat coaliția, liderul UDMR spune că tot ce a lipsit documentului a fost introdus în proiectul aprobat de Guvernul Cîțu. Kelemen Hunor le reproșează celor de la USR-PLUS că nu este corect să pleci de la ideea că prin orice proiect se va fura.
„Anghel Saligny a fost o discuție mult mai veche, nu foarte detaliat. Colegii de la USR-PLUS nu prea erau interesați de acest proiect. Consider că tot ce era de îmbunătățit a fost introdus în proiect. Nu poți pleca de la premiza că se fură, că nu se face nimic”, a precizat Kelemen Hunor.
„Din păcate, au fost acuzații gratuite și dure, mi se pare că e greu să refaci această coaliție. Dar s-ar putea. După congresele celor două partide, 25 septembrie - PNL și 2 octombrie - USR PLUS, trebuie să ne așezăm la masă și să facem o încercare de a reface majoritatea parlamentară cu această coaliție. Până atunci, ar trebui să ne oprim să aruncăm acuzații fără nicio bază reală”, este de părere liderul UDMR.
„Ultima ședință a coaliției a fost scurtă și tensionată. Asta este viața! Îmi pare rău că am ajuns aici. Sincer, cetățenii nu sunt interesați de aceste discuții, avem probleme cu prețul la energie, consmatorul vulnerabil, și eu m-aș concentra pe aceste subiecte în perioada următoare”, a mai adăugat Kelemen Hunor.