Legislaţia ar poziţiona mai bine Rusia pentru a răspunde presiunii asupra mass-media ruse în străinătate, a declarat vicepreşedintele Dumei, Piotr Tolstoi, în comentarii publicate pe site-ul legislativului.
Luna trecută, Rusia a impus restricţii asupra posturilor de ştiri finanţate de SUA Vocea Americii şi Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, etichetându-le pe fiecare ca "agent străin", după ce Washingtonul a impus măsuri similare asupra postului rus de televiziune RT finanţat de stat.
Oficiali americani au declarat că RT, sau Russia Today, şi-a folosit serviciul de limbă engleză pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016 în favoarea candidatului republican Donald Trump, care şi-a exprimat intenţia de a reconstrui relaţiile dintre cele două ţări ajunse la cel mai scăzut nivel după Războiul Rece.
În această săptămână, Rusia a ameninţat cu represalii Republica Moldova, care a adoptat recent o legislaţie ce ar putea fi utilizata pentru a reduce influenţa mass-media ruse în fosta republică sovietică.
Respectiva lege din Republica Moldova reprezintă "o discriminare explicită împotriva mass-media ruse", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova în comentarii difuzate de agenţia oficială de presă rusă TASS. Societatea în Republica Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, rămâne divizată între Est şi Vest, potrivit Agerpres.