"Situaţia legată de unităţile de învăţământ se poate schimba, în funcţie de evoluţia vremii, astfel că inspectoratele şcolare judeţene vor decide, pe parcursul zilei, dacă unităţile de învăţământ din judeţe pot funcţiona sau nu la parametrii normali", anunţă Ministerul Educaţiei.
Totodată, Ministerul Educaţiei recomandă tuturor studenţilor să ia legătura cu secretariatele universităţilor şi să consulte paginile de internet ale acestora. În acest context, Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice din Bucureşti a comunicat public decizia de suspendare a examenelor şi în ziua de marţi.
MEN: Şcolile din 12 judeţe rămân închise integral marţi
Cursurile şcolare sunt suspendate integral, marţi, în 12 judeţe, respectiv Argeş, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea, şi parţial în Buzău, Giurgiu, Brăila, Bacău, Botoşani, Dâmboviţa şi Vaslui, potrivit Ministerului Educaţiei.
Situaţia reprezintă centralizarea informaţiilor primite de minister de la inspectoratele şcolare judeţene până luni la ora 17.30.
Ministerul Educaţiei precizează că în judeţele Buzău, Giurgiu şi Brăila cursurile sunt suspendate marţi cu excepţia grădiniţelor din oraşele Buzău şi Giurgiu, care "rămân deschise pentru a veni în întâmpinarea părinţilor", şi cu excepţia unităţilor de învăţământ din oraşul Brăila, care rămân deschise.
În judeţul Bacău nu se vor face ore, marţi, în cinci unităţi de învăţământ, judeţul Botoşani are trei unităţi închise, iar Dâmboviţa, 46.
Referitor la judeţul Suceava, Ministerul Educaţiei informează că pentru cinci unităţi de învăţământ există probleme de acces pentru o parte dintre elevii care vin din alte localităţi, dar aceste unităţi rămân deschise, în timp ce în judeţul Vaslui sunt 26 de unităţi închise, cu două mai mult decât în situaţia înregistrată până luni la ora 13.00.
De asemenea, din cauza condiţiilor meteo, Universitatea din Piteşti, Universitatea Valahia din Târgovişte, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), ultimele două din Bucureşti, au decis suspendarea activităţii didactice programate pentru marţi, 28 ianuarie.
"Precizăm că Universitatea din Bucureşti, ale cărei activităţi au fost suspendate în cursul acestei zile, îşi va redeschide porţile, începând de marţi, 28 ianuarie", mai precizează Ministerul Educaţiei.
Conform reglementărilor în vigoare, hotărârea de întrerupere temporară a activităţii este exclusiv la latitudinea conducerilor instituţiilor de învăţământ superior, în virtutea autonomiei universitare.
Şcolile şi grădiniţele - închise marţi în 12 judeţe şi Bucureşti, în alte judeţe se deschid o parte
Unităţile de învăţământ vor rămâne închise marţi în 12 judeţe şi municipiul Bucureşti, în timp ce în alte opt judeţe vor fi deschise doar grădiniţele sau vor rămâne închise mai multe şcoli, a anunţat luni, la comandamentul de iarnă, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
Prezent la Buzău, ministrul a precizat că unităţile de învăţământ vor fi închise şi marţi în judeţele Argeş, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Tulcea, Vâlcea, Vrancea şi în municipiul Bucureşti.
Pricopie a mai anunţat că în judeţele Buzău şi Giurgiu şcolile vor fi închise, dar grădiniţele din oraşe vor fi deschise pentru a veni în sprijinul părinţilor, iar în alte şase judeţe o parte dintre unităţile şcolare vor fi închise şi marţi, respectiv în Bacău (3 unităţi), Botoşani (3), Dâmboviţa (46), Suceava (5) şi Vaslui (24), în timp ce în judeţul Brăila se vor ţine cursuri doar în şcolile din municipiul Brăila.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei ca, luni seara, să fie prezent la comandament la Bucureşti pentru a fi evaluată situaţia tuturor şcolilor, întrebându-l de ce în Bucureşti trebuie închise şcolile şi marţi, pentru că, în opinia sa, în Capitală "se criculă foarte bine".
Pricopie i-a răspuns premierului că solicitarea închiderii şcolilor şi marţi în Bucureşti i-a fost adresată duminică seara chiar de primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, pentru a putea deszăpezi mai eficient străzile.
Ponta i-a cerut lui Pricopie să mai discute în acest sens cu primarul general pentru ca populaţia să fie ţinută în case doar dacă este necesar.
Peste 170 de şcoli din Dâmboviţa vor fi închise şi marţi. În Prahova rămân închise toate şcolile
Un număr de 172 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Dâmboviţa, unde învaţă peste 21.000 de elevi, vor fi închise şi marţi din cauza ninsorilor, în timp ce în Prahova vor fi suspendate în continuare cursurile, marţi, în toate cele peste 600 de şcoli şi grădiniţe din judeţ.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, în urma consultării cu directorii unităţilor de învăţământ şi cu reprezentanţii primăriilor a fost luată decizia ca 172 de unităţi de învăţământ, respectiv 46 de unităţi cu personalitate juridică şi 126 de structuri ale acestora, să rămână închise marţi din cauza ninsorilor.
Şcolile şi grădiniţele în care cursurile sunt suspendate şi marţi sunt din oraşele Târgovişte, Moreni, Pucioasa, Găeşti şi comunele Aninoasa, Bezdead, Buciumeni, Bucşani, Cândeşti, Cornăţelu, Dragomireşti, Glodeni, Gura Ocniţei, Hulubeşti, I.L. Caragiale, Iedera, Ludeşti, Malu cu Flori, Măneşti, Niculeşti, Ocniţa, Perşinari, Pucheni, Răzvad, Runcu, Tătărani, Văcăreşti, Valea Lungă, Vârfuri, Vişineşti, Vulcana Băi şi Vulcana Pandele.
În municipiul Târgovişte rămân închise marţi Liceul Teoretic ”Ion Heliade Rădulescu”, Liceul Teoretic ”Petru Cercel”, Şcoala gimnazială ”Mihai Viteazul”, Şcoala gimnazială ”Paul Bănică” şi Şcoala pentru copii cu deficienţe Târgovişte. În total, peste 2.500 de elevi sunt înscrişi la cele cinci unităţi de învăţământ.
În celelalte 408 unităţi de învăţământ din judeţul Dâmboviţa marţi se vor ţine orele de curs.
Şi în judeţul Prahova în toate cele peste 600 de şcoli şi grădiniţe cursurile vor fi suspendate marţi, potrivit unei informări a Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.
Unităţile de învăţământ sunt închise, luni, şi posibil şi marţi, în Bucureşti şi în 26 de judeţe pentru care au fost emise cod portocaliu sau cod galben de ninsori şi viscol.
Codul portocaliu de viscol a fost prelungit, luni, până la ora 23.00, în judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Vrancea şi Galaţi, iar judeţele Bacău, Vaslui şi Iaşi au fost atenţionate cu cod galben.
Potrivit avertizării cod portocaliu emise luni dimineaţă de Administraţia Naţională de Meteorologie, între orele 09.00 şi 17.00, în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea, viteza vântului la rafală va depăşi 60-70 de kilometri pe oră, continuând să troienească puternic zăpada, iar vizibilitatea se va menţine redusă.
În estul Munteniei, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50 de kilometri pe oră, temporar viscolind sau spulberând zăpada. Avertizarea cod galben emisă pentru judeţele Bacău, Vaslui şi Iaşi este valabilă până la ora 23.00.
Judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea au fost duminică sub cod roşu de viscol. Ulterior, de duminică seara până luni, la ora 09.00, cele trei judeţe, precum şi Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi şi Galaţi au fost sub avertizare cod portocaliu.
Capitala şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Bacău, Vaslui şi Iaşi au fost până luni, la ora 09.00, sub cod galben.