”Loviturile au fost autorizate ca răspuns la atacurile recente asupra personalului american şi a Coaliţiei din Irak şi la ameninţările în curs împotriva acestui personal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby. Oficialul SUA a descris operațiunea ca fiind ”defensivă”.
În urma atacului au fost distruse ”mai multe infrastructuri situate la un post de frontieră utilizat de miliţiile susţinute de Iran, în special Kataeb Hezbollah”, potrivit sursei citate.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a anunțat că cel puţin 17 luptători pro-iranieni au fost ucişi.
”Loviturile au distrus trei camioane cu muniţie (...) Sunt mulţi morţi. Cel puţin 17 luptători au murit, conform unui bilanţ preliminar, toţi membri ai Hachd al-Chaabi” - o coaliţie de foşti paramilitari pro-iranieni integraţi în statul irakian - a declarat directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane.
Aceasta este prima operațiune militară de când Joe Biden a preluat mandatul de Președinte al SUA și vine ca răspuns la atacurile recente împotriva intereselor occidentale din Irak.
”Răspunul militar proporţional a fost efectuat în paralel cu măsurile diplomatice, în special consultări cu partenerii coaliţiei antijihadiste din Irak şi Siria", a mai spus Kirby. Operaţiunea trimite un mesaj clar: preşedintele Biden va proteja forţele americane şi pe cele ale coaliţiei. În acelaşi timp, am acţionat calculat, pentru a calma situaţia din estul Siriei şi din Irak”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Coaliția internațională funcționează în Irak din 2014 pentru a ajuta forțele locale în lupta lor împotriva grupului Stat Islamic. După înfrângerea jihadiștilor, trupele străine au fost reduse la 3.500 de soldați, 2.500 fiind americani.
În octombrie, din cauza atacurilor, SUA au amenințat că își vor închide ambasada, însă mai multe facțiuni irakiene pro-iraniene au acceptat un armistițiu. De atunci au existat însă mai multe încălcări ale acordului.
În doar o săptămână, grupările armate pro-iraniene, care luptă împotriva coaliției conduse de SUA, ar fi comis trei atacuri.
Luni, câteva rachete au aterizat lângă ambasada americană la Bagdad. Sâmbătă, mai multe tiruri au vizat baza aeriană irakiană Balad, rănind un angajat irakian al unei companii americane care se ocupa de întreţinerea avioanelor de luptă F-16. Pe 15 februarie, o bază militară care găzduieşte trupe de coaliţie străine pe aeroportul din Erbil a fost lovită de rachete, atac în urma căruia două persoane au fost ucise, dintre care un antreprenor civil străin, potrivit Agerpres.