„Cred că prezența noastră în Afganistan s-a încheiat. A venit momentul să încheiem prezenţa militară americană în Afganistan. A venit momentul să aducem trupele acasă. Vom începe retragerea pe 1 mai, în coordonare deplină cu partenerii şi aliaţii noştri. Le sunt recunoscător profund aliaţilor care au fost alături de noi. Ne vom retrage înainte de împlinirea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie", a declarat Joseph Biden, miercuri seară.
„Nu vom efectua o retragere în grabă, ci în mod responsabil, deliberat şi în siguranţă. Retragerea se va desfăşura în deplină coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri, care acum au mai multe trupe în Afganistan decât avem noi. ", a avertizat liderul de la Casa Albă.
„Nu putem continua ciclul prelungirii prezenţei noastre militare în Afganistan în speranţa că vom crea condiţii ideale pentru retragere şi aşteptând rezultate diferite. Sunt al patrulea preşedinte american care gestionează prezenţa militară în Afganistan. Doi republicani şi doi democraţi. Nu voi transfera această responsabilitate celui de-al cincilea preşedinte. A venit momentul să încheiem cel mai lung război al Americii. Este momentul ca trupele americane să revină acasă. (...)
Talibanii ştiu că dacă ne vor ataca ne vom apăra, atât noi, cât şi partenerii, cu toate capacităţile de care dispunem. (...)
Am mers în Afganistan din cauza atacului tragic produs acum 20 de ani. Acest lucru nu poate explica de ce ar trebui să rămânem acolo în 2021. Ne-am atins obiectivele, Osama ben Laden este mort, iar reţeaua Al-Qaida a fost destructurată. (...) Trebuie să ne concentrăm pe provocările care vor determina poziţionarea noastră acum şi în anii următori decât să revenim la un război cu talibanii. (...) Cer țărilor din regiune să sprijine Afganistanul, în special Pakistan”, a mai declarat președintele american.
Înainte de anunțul oficial al președintelui american, miniştrii apărării şi afacerilor externe din NATO au dezbătut retragerea din Afganistan într-o videoconferinţă prezidată de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, în prezenţa, la Bruxelles, a secretarului de stat american Antony Blinken şi a şefului Pentagonului, Lloyd Austin.
SUA au intervenit în Afganistan după atentatele asupra turnurilor gemene din New York şi a Pentagonului de la 11 septembrie 2001, un moment important și în istoria NATO, întrucât atunci a fost activat în premieră și pentru singura dată articolul 5 privind apărarea colectivă din Tratatul Atlanticului de Nord. Armata americană a alungat de la putere regimul taliban de la Kabul, acuzat că a găzduit organizaţia jihadistă Al Qaeda, responsabilă de atentate şi pe liderul său Osama bin Laden