Câștigătorul selecției naționale va concura cu finaliști din circa 60 de țări pentru titlul de World's Best Creative Entrepreneur și va fi prezentat investitorilor și presei internaționale, între 17 și 19 noiembrie, la Copenhaga, în timpul Global Entrepreneurship Week. Competiția națională a fost organizată de Creative Seeds.
Este pentru a treia oară când România are un concurent în finala Creative Business Cup (www.creativebusinesscup.ro) și pentru prima dată când câștigătorul vine din sfera designului de obiect. În 2012, România a fost reprezentată de mARTket, o platformă de vânzare de artă contemporană accesibilă publicului larg, la prețuri standard prestabilite, iar în 2013, de Casa solară inteligentă EFdeN.
"Anul acesta, alegerea câștigătorului a fost o misiune mai grea decat în anii trecuți, întrucât am primit idei de afaceri foarte bune, care au punctat excelent și la originalitate, și la potențial pe piața internațională. Competiția din acest an spulberă prejudecățile și pesimismul despre câtă creativitate și fler antreprenorial există în România și dovedește că o elită antreprenorială nouă face deja pasul spre economia creativă digitală", declară Alina Niculescu-Manea, director și fondator Creative Seeds, în comunicatul citat.
"XColony" (www.xcolony.eu), un concept dezvoltat de compania XPuzzle din Galați, este un joc educațional în care copiii sunt stimulați să creeze forme geometrice complexe din hârtie plastifiată, colorată. Construind module sofisticate, copiii descoperă ce înseamnă sistemul solar, explorează adâncul oceanelor și călătoresc în trecut, când egiptenii construiau piramide. XColony este ușor de asamblat, poate fi jucat individual sau în grup și dispune de o prezentare video. Jocul are momentan trei serii tematice: Planets, Marine și Time Traveler. Reprezentanții XColony își vor prezenta programul educațional la Copenhaga, în fața celor peste 20 de membri ai juriului Creative Business Cup, aleși dintre cei mai importanți investitori și mentori la ora actuală.
Alături de XColony, alte patru idei s-au calificat în finala națională Creative Business Cup 2014: "Render Street", "Bre.", "Blissity" și "SmartReader". Toți cei cinci finaliști vor beneficia de înscriere gratuită și mentorat pe platforma internațională CBC Connect, alături de alte 300 de start-up-uri din lumea întreagă. Aceștia vor primi consiliere pe planurile lor de afaceri și vor avea acces la o rețea extinsă de antreprenori, investitori și potențiali parteneri.
Juriul selecției naționale a CBC 2014 a fost format din experți în industriile creative: Eugen Pănescu (Planwerk, Cluj-Napoca), Ovidiu Hrin (Synopsis Media, Timișoara), Dragoș Pîslaru (GEA Strategy & Consulting, București), Radu Ticiu (Timișoara Startup Hub) și Alina Niculescu-Manea (fondator și director Creative Seeds).
Creative Seeds (www.creativeseeds.ro) este un promotor al comunității creative independente românești, iar în consiliul său adună unii dintre cei mai respectați și cunoscuți membri ai acestei comunități. Organizația desfășoară programe de training și mentorat, creează oportunități de networking, organizează competiții și ateliere dedicate comunității creative, pentru a sprijini atât dezvoltarea națională, cât și regională a industriilor creative în România.