Adevarul.ro ia în discuţie o scrisoare-manifest semnată de 35 de laureaţi ai Premiului Nobel, personalităţi eminente şi unanim respectate ale elitei mondiale a gândirii, membri al Federaţiei oamenilor de ştiinţă americani, adresată, pe 29 martie 2016, participanţilor la Nuclear Security Summit. Este un document esenţial, totodată în marea linie deschisă de celebrul Manifest Pentru Pace Russel-Einstein (23 decembrie 1954), dar şi răspunzând unei actualităţi politice şi de securitate mai mult decât stringente: ameninţarea teorismului nuclear.
Sunt prezentate trei tipuri de riscuri majore. Primul este reprezentat de faptul că uraniul înalt îmbogăţit (HEU) este materialul care poate fi cel mai uşor folosit în fabricarea unei bombe nucleare improvizate. Deoarece acest tip de combustibil este stocat acum în scopuri militare, dar şi pentru a face să funcţioneze navele cu propulsie nucleară, este posibil să constituie o ţintă pentru teroriştii care ar dori să facă rost de materiale radioactive necesare fabricării unei „bombe murdare“. În acest sens, oamenii de ştiinţă cer responsabililor politici să urgenteze studii în vederea tranziţiei de la HEU la uraniu slab îmbogăţit.
În paralel, apelul vizează o a doua dimensiune: reactoarele folosite în scopuri de cercetare ştiinţifică. Un raport din luna ianuarie al Academiei americane de ştiinţe, inginerie şi medicină arăta că, în lume, încă mai funcţionează 74 de asemnea reactoare care folosesc HEU. Dacă în ultimii 40 de ani, 90 de reactoare fie au fost închise, fie convertite la uraniu slab îmbogăţit, este urgent ca toate reactoarele rămase (atât în SUA cât şi în Rusia) să fie şi ele astfel convertite. Tocmai pentru a reduce cât mai rapid riscul unor operaţiuni de tip terorism nuclear în care să se încerce furtul unei cantităţi de combustibil. Chestiune absolut urgentă dacă luăm în considerare diferenţele majora între constituirea perimetrului de securitate în cazul unei centrale nucleare şi al unui centru de cercetări civile.
În al treilea rând, în scrisoarea laureaţilor Premiului Nobel se atrage atenţia asupra unui alt risc tehnologic major posibil de exploatat extrem de uşor de celulele teroriste: „evidenţiem faptul că mai multe guverne, dar şi companii au dezvoltat capacităţi viabile de iradiere folosind alte tipuri de tehnici de iradiere decât sursele tradiţionale cu înaltă radioactivitate folosite în tratamentul bolilor sanguine, al cancerului sau în cercetarea medicală sau de altă natură. Aceste surse cu radioactivitate foarte înaltă includ cesium-137 sau cobalt-60... şi ar produce efecte dezastruoase şi consecinţe economice grave dacă ar fi dispersate într-un oraş“.
Citeşte continuarea pe adevarul.ro.