În a doua jumatate a anilor '90 o conjunctura interesanta în care se afla România a adus speranța unei relații consistente între Tokyo și Bucuresti, dar totul s-a sfârșit, în 2006, chiar înainte de aderarea la Uniunea Europeană, scrie Ziare.com.
La mijlocul anilor 1990, investitorii occidentali ocoleau România, speriați atât de perioada Ceaușescu cât, mai ales, de regimul ambiguu condus de Ion Iliescu, iar singurii care credeau în steaua noastră au fost coreenii (cea mai mare investiție era uzina Daewoo de la Craiova) și japonezii.
Printre primele companii care au achiziționat o fabrică din România după lansarea procesului de privatizare în 1997-1998 a fost reputata companie japoneză Koyo Seiko din Osaka, care a cumpărat (pentru 37 milioane de dolari) pachetul de control de la Rulmenți Alexandria, începând transformarea acestei fabrici într-o unitate de elită a Europei.
Omul care a insistat pentru această cumpărare (salvând, astfel, cea mai importantă fabrică din Alexandria) era Hajime Hori, același care, în 1974, instala primele linii japoneze la nouă fabrică din Teleorman.
Același Hajime Hori a condus fabrică și în primii ani după privatizare, fiind cel care a transformat-o într-un mare producător european.
Hajime Hori a fost, probabil, cel mai puternic transmițător al valorilor românești în Japonia, participând activ la toate momentele importante ale relațiilor bilaterale. Acest om și-a botezat primul copil cu numele Alexandru. Ei bine, acest om a murit stupid, la 200 de metri de clădirea Guvernului României, ucis (pe 29 ianuarie 2006), la intrarea în blocul unde locuia, de mușcătura unui câine maidanez.
Primarul de atunci al Capitalei, teleormaneanul roșu în obraji Adriean Videanu, a rânjit cinic, cocoțat pe trei rânduri de borduri, atunci când familia japonezului a fost silită să plătească până și repatrierea corpului lui Hajime Hori.
Am devenit, in schimb, foarte iubitori de chinezi si am preferat sa umplem tara de chinezarii in infrastructura telecom, de exemplu, ignorand NEC, desi acestia au o prezenta remarcabila la Budapesta.
Toti premierii de dupa 2000 s-au inghesuit sa se pozeze in Piata Tien-an-men, dar au uitat de uluitoarea capacitate industriala si investitionala nipona.
Sa nu uitam: Japonia este al treilea cel mai mare investitor din lume, cu peste 1.400 de miliarde de dolari in perioada 1990-2016, dupa SUA si Marea Britanie (World Investment Report, 2017, UNCTAD); de asemenea, Japonia este cel mai mare imprumutator mondial, cu un stoc de peste 3.800 miliarde de dolari.
Yenul este a patra valuta a globului, cu aproape 3% din tranzactiile de pe mapamond. Japonia este a doua economie a lumii in termeni nominali (cu aproape 5.000 de miliarde de dolari pentru PIB) si a treia in cifre comparabile, fiind cea mai complexa economie de pe glob, cu un indice al complexitatii de 2,36!
Mai multe aici